Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Můžeme ven, nebo ne? Ve Španělsku naráží cyklisté na karanténu

Platí pro profesionální cyklisty karanténní opatření? Mohou se pohybovat venku, když jízda na kole je jejich povoláním? Takové otázky řeší ve Španělsku. Závodník Astany Gorka Izagirre si na španělské nařízení postěžoval.

Gorka Izagirre
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandro Di Meo

"Nařízení je jasné a vztahuje se i na sportovce," zaznělo v posledních dnech od španělské vlády. Reagovala na dotazy tamější cyklistické federace, která argumentovala, že např. pro cyklisty je jízda na kole (venku) výkonem jejich povolání. "V tento čas trénujte doma. Nařízení se, bohužel, vztahuje na všechny," vzkázala jim odpovědná místa.

Pokud cyklisté tento zákaz poruší, hrozí jim pokuta, a to až do výše 600 tisíc eur. Situace však není tak zcela jasná. "Jsme v kontaktu s federací, odkud nám řekli, že můžeme vyjet, protože to je naše práce. Nemáme ale žádný oficiální a podepsaný dokument, žádné záruky," uvedl Izagirre.

"Pár členů týmů se jelo projet v okolí Benidormu. Policie je poslala domů s tím, že potřebují oficiální potvrzení," dodal závodník z kazašské stáje Astana. Prozatím tak jako jediná schůdná varianta působí domácí prostředí a trenažér. "Chtěl jsem se projet, bylo krásné počasí, ale raději jsem nešel," doplnil jezdec z Baskicka.

Zastal se jej Pedro Delgado, španělský vítěz Tour de France z roku 1988. "Absolutně s ním souhlasím. Pro ty z nás, kteří se tím neživí, my zůstat doma můžeme, i když toho litujeme. Ale oni jsou profesionálové a mají nějaký plán. Může to pro ně být (sportovní) katastrofa," reagoval Delgado.

Sport
zdroj: ČT4

Trénink řeší také Nizozemec Mathieu van der Poel. Cyklokrosový šampion a mj. i vítěz loňského Amstel Gold Race zmiňuje ještě jiné potíže současnosti. K čemu vám všechen trénink je, když nevíte, jak a kdy jej budete moci zužitkovat? Van der Poel se ještě nevzdal naděje, že si na jaře zazávodí.

"Chci být připravený, i když je těžké trénovat s tou nejistotou. Z určitého pohledu by bylo lepší, kdyby nám dali vědět co nejdřív, že je jasno a žádné jarní závody se neuskuteční. Mohli bychom si tak třeba všichni odpočinout a začít se připravovat na léto," prohlásil Van der Poel, vnuk nedávno zesnulého Raymonda Poulidora.

"Bude to těžké. Mám v tomto ohledu do určité míry štěstí, že jsem byl nemocný. Motivuje mě touha vybudovat si zpátky ty základy, o něž jsem přišel. Takže na příští dny mám jasno: hodiny trénovat a udržovat se tak ve formě. Jinak ale musíme čekat a uvidíme, co přijde. Jisté je teď jen to, že zítra budu zase hodiny na kole. Ale proč a nač? Kdo ví?" řekl. 

Zdroj
ČT sport, AS, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články