Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

MS v cyklokrosu: Ťoupalík má bronz, Nash dojela čtvrtá

Louisville (USA) - Na skvělém třetím místě dojel na MS cyklokrosařů v Louisville junior Adam Ťoupalík a česká reprezentace tak po dvou letech získala v této kategorii medaili. V závodě žen měla obrovskou smůlu Kateřina Nash, obhájkyně bronzu z předloňského šampionátu. V cílové rovince nemohla kvůli technickým problémům jet a předstihla ji Lucie Chainel-Lefevreová z Francie. V kategorii mužů do 23 let triumfoval Miko Teunissen a přidal tak třetí zlato do sbírky Holanďanů. Elitní závod mužů vyhrál Belgičan Sven Nys před krajanem Klaasem Vantornoutem, bronz získal Nizozemec Lars Van der Haar.

Adam Ťoupalík
zdroj: isifa/MAFRA autor: Michal Sváček

Vítěz světového poháru Mathieu Van der Poel, syn někdejšího mistra světa Adrieho, obhájil juniorský titul z loňského šampionátu v Koksijde. Na druhém místě dojel jeho krajan Martijn Budding.

Ťoupalík skončil v SP celkově šestnáctý, ale v průběhu závodu se postupně prokousal nejlepší desítkou až mezi medailisty. Do posledního ze šesti okruhů najížděl společně s Belgičanem Yannickem Peetersem, jenž posléze zakolísal na schodech a ze hry o medaile vypadl.

Ťoupalík udržel za zády domácího Logana Owena a dalšího Belgičana Nicolase Cleppeho. Na Van der Poela, který měl již po prvním kole osmivteřinový náskok a nadále ho navyšoval až na téměř minutu v cíli, ztratil český reprezentant minutu a 19 vteřin.

Je nám líto, video expirovalo.
Junior Ťoupalík získal na MS v cyklokrosu bronz

V elitní kategorii mužů triumfoval sedminásobný vítěz světového poháru a mistr světa z roku 2005 Sven Nys z Belgie. Druhý skončil další Belgičan Klaas Vantornout, třetí pak Holanďan Lars Van der Haar. Radomír Šimůnek dojel na solidním sedmém místě.

Vosová popáté v řadě mistryní světa

Popáté za sebou a pošesté celkově vyhrála závod žen všestranná Nizozemka Marianne Vosová, stříbrnou medaili pro pořádající USA vybojovala Katherine Comptonová, třetí skončila o dvě vteřiny před Nash Lucie Chainelová-Lefevreová z Francie.

Vosová se na zasněžené a kluzké trati velmi rychle odtrhla od zbytku pelotonu, už po druhém kole měla půlminutový náskok a jela si svůj sólový závod. V tom okamžiku byla Nash pátá s desetivteřinovou ztrátou na trojici Sanne van Paassenová, Chainelová-Lefevreová, Eva Lechnerová.

V průběhu třetího okruhu se však propadla, nabrala další ztrátu a zdálo se, že její medailové ambice vzaly za své. Jenže Nash se postupně dotáhla zpět a v nájezdu do posledního kola byla s náskokem tří vteřin třetí. Při posledním výstupu krátce před cílem hodně zaváhala, přesto se na začátku cílové rovinky objevila třetí.

Nash měla v tu chvíli na dosah zopakování bronzového úspěchu ze Sankt Wendelu, kde před dvěma lety vyjela historicky první českou medaili mezi ženami. Kvůli technickým potížím se však najednou nemohla opřít do pedálů a do cíle tak spěchala jako na koloběžce, čehož Chainelová-Lefevreová využila.

Vosová, olympijská vítězka ze silničního závodu v Londýně, vyhrála před Comptonovou se suverénním náskokem minuty a 34 sekund. "Každá výhra je speciální tím, že se ode mě očekává zisk zlata, ale nikdy není lehké zopakovat ten úspěch. Na startu jsem byla docela nervózní, podmínky nebyly zrovna ideální, ale od chvíle, kdy jsem se dostala do čela, držela jsem si své tempo a povedlo se mi to znovu," uvedla pětadvacetiletá Nizozemka v cíli.

Závod do 23 let ovládl nizozemský jezdec Mike Teunissen před dvěma Belgičany. Druhý dojel Wietse Bosmans a bronz bral Woute Van Aert. Nejlepší výsledek z Čechů zaznamenal sedmnáctý Vojtěch Nipl, Jakub Skála dojel hned za ním.

Při pozvolném oteplování a tání sněhu, kvůli němuž se v pátek rozhodli organizátoři přeložit nedělní závody žen a elitní kategorie mužů na sobotu a celé MS se tak odjelo mimořádně za jediný den, byla trať v blízkosti řeky Ohio v ohrožení. Hladina stoupala a pořadatelé museli místy vodu odčerpávat.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Louisville (USA):

Muži (25,14 km): 1. Nijs 1:05:35, 2. Vantournout (oba Belg.) -2, 3. Van der Haar (Niz.) -25, 4. Wellens (Belg.) -41, 5. Walsleben (Něm.), 6. Taramarcaz (Švýc.) oba -44, 7. Šimůnek (ČR) -1:15, 8. Albert (Belg.) -1:19, 9. Van Amerongen (Niz.) -1:31, 10. Bína (ČR) -1:41.

Jezdci do 23 let (19,58 km): 1. Teunissen (Niz.) 48:40, 2. Bosmans -14, 3. Van Aert (oba Belg.) -22, ...17. Nipl -2:16, 18. Skála -2:37, 24. Boroš -3:33, 28. Paprstka (všichni ČR) -4:07.

Ženy (16,8 km): 1. Vosová (Niz.) 43:00, 2. Comptonová (USA) -1:34, 3. Chainelová-Lefevreová (Fr.) -2:10, 4. Nash (ČR) -2:12, 5. Van Paassenová (Niz.) -2:15, 6. Lechnerová (It.) -2:17, ...20. Havlíková -4:46, 29. Mikulášková (obě ČR) -1 kolo.

Junioři (16,8 km): 1. Van der Poel 40:47, 2. Budding (oba Niz.) -57, 3. Ťoupalík -1:19, ...15. Pokorný -3:20, 24. Vastl (všichni ČR) -4:38.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články