Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Mont Ventoux a Alpe d'Huez zdolány, Zimovčák se na velocipedu řítí dál

Paříž – "To nevyjedete" či "To není v lidských silách." I taková slova padala, když diváci nevěřícně sledovali velocipedistu Josefa Zimovčáka šlapajícího na Tour de France vstříc Mont Ventoux či Alpe d'Huez. Desetinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole a patron charitativního projektu Na kole dětem však dokázal, že to možné je, a ještě k tomu s úsměvem a nedočkavostí na další výšlap.

Josef Zimovčák na Tour de France
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

"Kopce jsou kořením cyklistiky a já jsem se na ně skutečně těšil. Kolem trati bývá spoustu diváků a byla to velká výzva.  Některé z nich jsem již znal z roku 2005, kdy jsem dokončil Tour de France poprvé," řekl Zimovčák, který na jubilejním stém ročníku etapového závodu jede od dvanácté etapy v režimu profesionálních jezdců vždy den před pelotonem.

Výšlap na Mont Ventoux, kterému se přezdívá větrná hora, však Zimovčák absolvoval poprvé. Premiérové setkání ho však ohromilo. "Byl to mazec, což jsme očekávali. Dvacet kilometrů do kopce, chvílemi i jedenáct procent sklon, ale atmosféra byla výborná. Všude stálo velké množství lidí. Byl to skutečně velký zážitek a stálo to za to," řekl po dojezdu do cíle nejdelší etapy stého ročníku ve výšce 1912 metrů. 

České vlajky a první pád

Naopak druhou z legendárních hor Alpe d'Huez patron charitativní akce Na kole dětem již vyjel dříve, ale i tak ho některé věci příjemně překvapily. "Výjezd byl skutečně těžký, ale nečekal jsem, že zde bude toli českých vlajek. Je vidět, že výsledky Romana Kreuzigera jsou tak impozantní, že láká lidi do Francie," řekl šestapadesátiletý jezdec.

Mnohem náročnější než výšlap byl však podle Zimovčáka následný sjezd z Col de Sarenne, kdy se na vysokém kole bez brzd řítil i šedesátikilometrovou rychlostí. "Když jsem ho sjížděl, zdálo se mi to strašně nebezpečné a těžké," zhodnotil sešup, ve kterém si dokonce i "ustlal".

"Jelo se po velmi úzké a nekvalitní cestě. Urvala se mi část boty, a jelikož začalo i pršet a já tou botou brzdím, tak mi to podjelo a poroučel jsem se na zem, ale nic se mi nestalo," řekl cyklista, jenž absolvoval i španělskou Vueltu a italské Giro.

Překvapivá časovka

Zimovčáka a spol. překvapila i náročnost kopcovité časovky měřící 32 kilometrů, při které se ke skupině přidalo jak několik nových jezdců včetně známého chirurga Pavla Pavka, tak i koloběžkáři z Kick Tour 2013. "Vypadalo to, že to bude jednoduché, ale nebylo. Již po sto metrech jsme si uvědomili, že hned první kopec bude velmi náročný, a museli jsme si skutečně máknout," uznal.

Důležitou a nedílnou součástí Tour samotné, ale hlavně horských etap, jsou fanoušci, kteří Zimovčáka pravidelně s obdivem podporují. Šestapadesátiletý jezdec na velocipedu sice přiznává, že někteří jsou místy až agresivní, ale jinak jsou úžasnou hnací silou. "Lidi to zajímá a po celém stoupání vyvoláváme velkou pozornost. Chtějí bavit, takže vybíhají, fandí a vytvářejí skvělou atmosféru. Je to povzbuzující a motivující," dodal Zimovčák.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články