Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Mladé pušky a staří mazáci. Kdo dosáhne na titul?

Až se v belgickém Heusden-Zolderu bude v neděli závodit o duhový dres světového šampiona, půjde i o generační souboj. Na jedné straně jsou dominantní jména letošní sezony Wout Van Aert a Mathieu van der Poel, na straně druhé veteráni Sven Nijs a Kevin Pauwels. Do karet může ovšem mluvit i Lars van der Haar. Přímý přenos vysílá od 14:50 ČT sport a náš web.

Zleva van der Poel, Van Aert a van der Haar
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Mike Albright

Mathieu van der Poel (21, Nizozemsko)

****

Potomek slavných rodičů a vnuk snad ještě slavnějšího Raymonda Poulidora obhajuje v jednadvaceti letech mistrovský titul. V loňském roce v Táboře stál na nejvyšším stupínku pódia, jehož věkový průměr byl paradoxně nižší než ten v kategorii do 23 let. Mathieu van der Poel vítězstvím pravděpodobně načal svou éru, která může trvat klidně i dekádu. Pokud se mu ovšem, tak jako na podzim, do cesty nepostaví zdravotní problémy.

Van der Poel musel vynechat několik měsíců a poté se složitě vracel do světového poháru. V posledních týdnech byl však znovu dominantní - uplynulé čtyři závody shodně vyhrál, naposledy v Hoogerheide dokonce zcela dominantním stylem. V cíli měl na konkurenci po sólo jízdě náskok takřka 50 vteřin. Zatímco Wout Van Aert vládl v době jeho nepřítomnosti, po návratu van der Poel ukazuje, kdo je největší postavou světového cyklokrosu.

Wout Van Aert
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Mike Albright

Wout Van Aert (21, Belgie)

***

Wout Van Aert má podle mnohých vůbec největší motor mezi světovou špičkou. Co mu ale trochu schází, jsou technické schopnosti a zacházení s kolem na trati. Vidět to bylo i v Táboře, kde ho srazily dolů pády a mechanické problémy. Jinak by van der Poel měl cestu k vítězství mnohem těžší. I tak ovšem Van Aert dokončil na druhé příčce. 

Letošní podzim byl mladý Belgičan k nezastavení a vyhrál čtrnáct závodů. Jakmile se ovšem vrátil jeho hlavní konkurent, jeho forma šla dolů a v posledních týdnech se jen bezmocně díval na van der Poelova záda. Vzhledem k průběhu nedávného závodu v Hoogerheide bude mít Van Aert co dělat, aby Nizozemci cestu k obhajobě alespoň zkomplikoval. Belgičtí fanoušci nebudou v Zolderu očekávat rozhodně nic menšího.

Lars van der Haar
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Lars van der Haar (24, Nizozemsko)

**

Lars van der Haar si díky stabilním výkonům dojel až ke druhému místu v celkovém pořadí seriálu. Počet jeho vítězství je skromný a většinou se dívá zezadu na nejlepší. Jeho konstantní výkony z něj ovšem dělají závodníka, se kterým se musí počítat. Co van der Haarovy šance na možné překvapení o něco snižuje, je předpověď počasí. Nizozemskému závodníkovi svědčí více tvrdší povrchy - meteorologové ovšem předpovídají silný déšť. Uvidí se, jak si van der Haar povede v zolderském bahně.

Sven Nijs
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Sven Nijs (39, Belgie)

*

Letošním rokem se uzavírá dlouholetá kariéra belgické legendy a závody v Zolderu budou jeho posledními. Sven Nijs vyhrával po řadu let, rozlučková sezona už ovšem tak pozitivní obrázek (s výjimkou triumfu v Koksijde) nepřinesla. Ignorovat Nijse dopředu by ale byla chyba. Do karet mu hraje předpokládaný déšť a má-li někdo ze současných závodníků trpělivost a zkušenosti, je to právě devětatřicetiletý Belgičan. Fanoušci ho jistě poženou ještě k jednomu poslednímu vítězství.

Kevin Pauwels
zdroj: ČTK/BELGA autor: David Stockman

Kevin Pauwels (31, Belgie)

*

Kevin Pauwels je nenápadnou součástí světové špičky. Podobně jako van der Haar se ovšem stabilními výsledky drží vždy v popředí. Těžko ovšem předpokládat, že by to v Zolderu mohl být jeho závod. Vstupuje do něj až jako belgická "trojka" - nemá takovou výkonnost jako Van Aert, ani zkušenosti a techniku Nijse. Jak bude stačit mladým, o deset let mladším, puškám, ukáže až samotný závod.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com, cyclingtips.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články