Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mistryně Sáblíková: Tak dlouho sama jsem ještě nejela

Slavkov u Brna (Vyškovsko) – Ve svou velkou exhibici proměnila závod s hromadným startem na mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice Martina Sáblíková. Takřka čtyři pětiny z 96 kilometrů dlouhé trati odjela na čele zcela osamocená a její soupeřky dorazily do cíle s propastnou ztrátou.

Martina Sáblíková na MČR v cyklistice
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Přesto považovala závod za jeden z nejnáročnějších na kole, který kdy absolvovala. Bylo při něm velké teplo, ale závodnice občas pozlobil vítr. "Byl to jeden z nejtěžších závodů. Tak dlouho sama jsem asi nikdy nejela. Tenkrát jsem jela 40 nebo 50 kilometrů s Martinou Růžičkovou a odjela jsem jí dvě kola před cílem, takže osamocená jsem jela asi tak třicet," vzpomínala Sáblíková.

Pokyny trenérského tandemu Petr Novák – René Andrle byly však poněkud odlišné. "Měla jsem pokyn vydržet až do třetího kola. A Petr mi říkal, že se mám první tři kola šetřit. Ale přijeli ke mně (v doprovodném voze) až ve chvíli, kdy jsem měla k dobru už minutu. Tak říkali, ať jedu. A pak jsem si to trochu vyčítala – místo toho jsem ta poslední tři umírala," prohlásila s úsměvem Sáblíková.

"Mělo se to vše vyvíjet průběžně podle toho, co budou předvádět ostatní. Martina měla pokyn jet ze začátku svým tréninkovým tempem. Že se jí podařilo takhle ujet, to s ní budu ještě rozebírat," plánoval Novák. "Ale zatím jsem ji jen chválil," odvětil Novák na dotaz, jak vyčiní své neposlušné svěřenkyni.

Kopec jí seděl

Pro tu je rovněž více než pět a půl minuty k dobru v cíli na nejbližší soupeřku osobním rekordem. "Vyhovovaly mi tam ty kopce. Čekala jsem, že se třeba někdo chytne a nepojedu sama. Když jsem se trhla, byla za mnou chvilku jedna juniorka, ale pak jsem se otočila a už tam nebyla. Říkala jsem si, že to zkusím, i kdyby mě měli třeba zase sjet zpátky. Ale ten náskok začal narůstat," popsala Sáblíková.

"Když jsem pak měla za sebou 50 kilometrů, tak jsem si říkala 'výborně, už jenom půlka'," dodala Sáblíková, která úspěchem zaokrouhlila počet domácích cyklistických titulů na deset.

Zcela dominantně triumfovala již ve čtvrtek při časovce. A to i přesto, že jejím hlavním sportem je rychlobruslení. "Nemyslím si však, že by ostatní holky nebyly dobré nebo na tom byly nějak špatně. Mně to hodně sedlo. Vyjela jsem si nějaký náskok, který narůstal, a vyhovoval mi tam na trati ten kopec," podotkla Sáblíková.

Pódium po závodu s hromadným startem na MČR žen
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Novák věří, že její skvělé výsledky na jihu Moravy jsou odrazem lepší přípravy na kole, kterou mají za sebou. "Myslím, že to tady bylo vidět, že jsme pro to udělali něco víc než ostatní roky. Letos jela třeba i 140 kilometrů, zatímco jiné roky jsme jezdili 30 až 50. Má letos najeto přes 2 000 kilometrů a ne 500 jako mívala jindy," porovnával Novák.

Start na MS je reálný

V přípravě si zkusili kromě jiného i výstup na obávaný vrchol Stelvio. "Jeli jsme ho z jedné a pak také i z druhé strany. A Martina nesundala velký talíř, takže něco úžasného. Tak jsem věděl, že to tady bude dobré," řekl kouč.

Start na světovém šampionátu koncem září ve Španělsku vidí jako velmi reálný. "Jsem jen zklamaný, že tam je akorát asi jeden kopeček kolem 130 metrů. Ale Martina už je silná i na rovině," věří Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková obhájila na kole republikový double

Dobrou prověrkou v silnější konkurenci by mohl být před polovinou července mezinárodní etapový podnik Tour de Feminin – O cenu Českého Švýcarska. Zatím ale neví, zda ho úspěšná obhájkyně tuzemského titulu absolvuje.

"Musíme se ještě dohodnout s Petrem," řekla Sáblíková. "Já jsem do Krásné Lípy chtěl, ale nakonec odlétáme 1. července na dovolenou. Musela by startovat druhý den po příjezdu. Ale po tomhle výsledku je jasné, že bude mít chuť tam jet, tak uvidíme," doplnil Novák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články