Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Mistři světa Kulhavý a Prokop zpět v ČR

Praha – Čerstvý mistr světa v cross country horských kol Jaroslav Kulhavý připustil, že kdyby uspěl v příštím roce na olympijských hrách v Londýně, bude uvažovat o přechodu k silničním závodům. Nyní si chce užít oslavy fantastické sezony, v níž získal také evropský titul a celkové prvenství ve světovém poháru.

Jaroslav Kulhavý (vlevo) a Michal Prokop
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Silnice je určitě jeden z mých dalších cílů, ale neznamená to, že po olympiádě řeknu, že už víc dosáhnout nemůžu a jdu na silnici. Nebude to tak jednoduché, odcházet ze špice horských kol na silnici," řekl Kulhavý na dnešní tiskové konferenci v Průhonicích.

"Bylo by to asi jako se Zdeňkem Štybarem, ale on může na dobré úrovni kombinovat cyklokros a silnici, což u biků asi tak úplně dobře nejde," uvedl. I kdyby na olympiádě uspěl, určitě ho prý budou horská kola nadále bavit a bude mít touhu obhajovat úspěchy, jichž dosáhl. "Ale ta silnice je pro mě pořád takovým snem, i když samozřejmě nevím, jaká by byla má parketa a pozice v týmu," doplnil Kulhavý.

S výhledem k Londýnu ho mrzí přístup cyklistického svazu, který bude rozhodovat o nominaci pro olympijské hry. "Doteď nevíme kritéria nominace a další věci. Já spoléhám na to, že jsem měl snad letos nějaké výsledky a na olympiádu bych mohl jet, ale jinak na to mají asi hodně času," prohlásil ironicky Kulhavý.

Doufá, že to svaz oznámí ještě před koncem roku. "Nevím, podle čeho se bude rozhodovat, ale snad si udělají čas na podzim a nějaká kritéria budou, abychom se mohli včas připravit. Já jsem třeba v dobré pozici. Ale kluci, kteří budou bojovat o druhé a třetí olympijské místo, dosud neví, co mají dělat přes zimu a jak se připravit, což mi přijde docela smutné," uvedl Kulhavý.

Mistr světa ve fourcrossu Prokop i přes pád triumfoval

Cyklista Michal Prokop, který se stal ve švýcarském Champéry v pátek večer potřetí v kariéře mistrem světa ve fourcrossu, připustil, že podobně dramatický a bláznivý závod ještě nejel. Ve finále upadli všichni čtyři jezdci, ale on s kolem poznamenaným pádem se dokázal nejrychleji otřepat a nakonec zvítězil.

Prokop se nachomýtl k pádu se Švýcarem Rogerem Rinderknechtem a Nizozemcem Joostem Wichmanem. Rychle se zvedl a zprvu se zdálo, že si pojede pro stříbro, jenže vzápětí zakolísal i Australan Jared Graves a Prokop se mohl potřetí v kariéře radovat z titulu světového šampiona.

Jak posléze viděl při záběrech na videu, nepustil kolo a držel pořád jednou rukou řidítka. "To byla možná moje výhoda. Odhodil jsem nějaké kolo, co letělo na mě, a pokračoval dál. Současně jsem viděl, jak tam nadává Jared Graves, který nás sice jako jediný objel, ale měl pak defekt předního kola, takže si ustlal pět metrů po nás," líčil Prokop, jenž s poničeným kolem dokázal projet cílem jako první.

Fourcross kombinuje s BMX a příští rok by se mohl objevit na olympiádě v Londýně. "Bohužel naše země na tom není v žebříčku národů moc dobře. Ještě však není nic ztraceno, až do května příštího roku se vyjíždějí body na světových pohárech. Když to vyjde, do Londýna se podívám. Když ne, nic se neděje, nastoupím dál do fourcrossové sezony, užiju si ten rok v duhovém dresu a nebudu se ničím stresovat," prohlásil Prokop.

Je nám líto, video expirovalo.
Kulhavý s Prokopem zpět v ČR
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články