Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Mistrem světa v juniorském cyklokrosu je Tomáš Paprstka

Tábor - Český reprezentant Tomáš Paprstka vyhrál na cyklokrosovém mistrovství světa v Táboře dnešní závod juniorů. Ve spurtu porazil Francouze Juliana Alaphilippea, třetí projel cílovou páskou Emiel Dolfsma z Nizozemska. Další domácí jezdec Matěj Lasák skončil čtvrtý. Paprstka jel v čele dlouho sám, tempo diktoval od poloviny závodu. V posledním kole se na něj dotáhl francouzský cyklokrosař a do cílové rovinky vjeli těsně za sebou. Domácí reprezentant však ve finiši vedoucí pozici udržel. Navázal tak na úspěchy svého kolegy ze seniorské reprezentace Zdeňka Štybara, který nedávno dosáhl na špici světového poháru.

"Určitě je to můj největší úspěch v kariéře. Je to super pocit, vyhrát v domácím prostředí, ani jsem to popravdě nečekal. Doufám, že takových výsledků bude více a i na horských kolech," řekl novinářům Paprstka. Naposledy český junior vyhrál mistrovství světa před devíti lety, kdy se o medaile bojovalo taktéž v Táboře. Tehdy zvítězil Martin Bína. Dosud poslední českou medailí pak byl předloňský bronz Lubomíra Petruše z Trevisa.

Na start úvodního závodu šampionátu se postavilo 63 jezdců z 16 zemí. Po asfaltovém nájezdu do terénu vedl startovní pole Francouz Viennet, ale za ním se seřadili podle předpokladů mladí jezdci Nizozemska a Belgie, kteří byli podle výsledků v sezoně největšími favority. Z českých jezdců odstartoval nejlépe Boroš, ale v první dvacítce byli i Paprstka, Lasák a Polnický.

Postup do vedení přišel ve třetím kole

V druhém okruhu zaútočil Vermeersch z Belgie, ale ostatní favorité jej ujet nenechali. Hned v úvodu třetího kola se díky své velmi dobré technice dostal na první místo Paprstka, a když se jej snažil Vermeersch udržet, tak spadl a zbrzdil i další jezdce. Český závodník tak rychle získal náskok, ale hlavně jezdci z Nizozemska se s tím nechtěli smířit.

Trojice mladíků v oranžových dresech českého lídra stíhala, ale marně. V posledním kole se však na Paprstku dotáhl Alaphilippe, držel se za ním a čekal na šanci ve spurtu. V cílové rovince se sice snažil před českého závodníka dostat, ale ten k obrovské radosti diváků dokázal těsný náskok uhájit až do cílové pásky. Lepší úvod šampionátu si čeští příznivci nemohli přát. V posledním kole se hodně kupředu posunul i Lasák, snažil se dokonce dostat se na třetí místo, ale nakonec dojel čtvrtý. Výrazně tím přispěl k vítězství českých barev v pořadí států.

Výsledky MS v cyklokrosu juniorů:

1. Paprstka (ČR) 40:30, 2. Alaphilippe (Fr.) stejný čas, 3. Dolfsma (Niz.) -9, 4. Lasák (ČR) -19, 5. Vermeersch (Belg.) -20, 6. Bosman (Niz.) -39, 7. Menut (Fr.), 8. Van der Poel (Niz.) oba -48, 9. Sweeck (Belg.) -56, 10. Van der Heijden (Niz.) -1:00, 11. R. Polnický -1:01,...16. Boroš -1:31, 18. Nipl (všichni ČR) -1:40

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články