Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Mistrem Evropy se v Namuru stal Vanthourenhout, Boroš dojel sedmý

Belgičan Michael Vanthourenhout je novým mistrem Evropy v cyklokrosu. Na domácí trati v Namuru zkompletoval medailovou sbírku ze šampionátů na starém kontinentu – z roku 2021 má bronz, o rok dříve dojel druhý. Český závodník Michael Boroš se do cíle dostal na sedmém místě.

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklokrosovým mistrem Evropy je Vanthourenhout

Borošovi, který byl jediným českým zástupcem ve startovním poli mezi elitou, patřila po úvodních kolech až 17. příčka, ale postupně se dral dopředu a nakonec ho dělilo jen čtvrt minuty od čtvrtého místa. Na bronz ztratil 46 sekund, na vítězného Vanthourenhouta lehce přes tři minuty.

"Na startu nám začalo pršet, takže se z toho stal pravý cyklokros. Vzal jsem to s rozvahou, protože jsem věděl, že to bude dlouhý závod. Nikam jsem nespěchal a jel jsem si svoje tempo až do cíle. Ostatní dělali chyby, měli defekty, čemuž jsem se vyhnul a díky tomu jsem ze závodu vytěžil maximum. Všechno u mě proběhlo bez problému," uvedl Boroš.

Se svým umístěním byl spokojený. "Jednou už jsem byl na mistrovství Evropy sedmý, takže jsem si tento výsledek vyrovnal a v letošní sezoně je to zatím moje maximum," připomněl. Sedmý celkově je český cyklokrosař v průběžném pořadí Světového poháru po čtyřech závodech.

Osmadvacetiletý Vanthourenhout proměnil závod v show jednoho muže. Nejprve před ním sice jezdil Van der Haar, ale zhruba od poloviny boje o evropské medaile začínal mít navrch Belgičan a postupně navyšoval svůj náskok v čele. Nakonec měl na obhájce zlata k dobru 40 sekund. O další minutu a půl zpět zůstal Sweeck, jenž před týdnem vyhrál závod Světového poháru v Maasmechelenu.

Vanthourenhout tak zkompletoval svou sbírku medailí z ME. Na pódium se stejně jako Van der Haar prosadil potřetí za sebou po loňském bronzu a stříbru z roku 2020. Sweeck má již třetí evropský bronz.

Mezi juniory byl nejlepší Francouz Léo Bisiaux, jediný přemožitel Václava Ježka před dvěma týdny na domácím závodě Světového poháru v Táboře. Ježek, který byl medailovou nadějí české výpravy i dnes, skončil s téměř dvouminutovou ztrátou až osmnáctý, o dvě místa před ním byl Ondřej Novotný.

Závod žen do 23 let ovládla Puck Pieterseová z Nizozemska. Osmá byla seniorská mistryně republiky Kristýna Zemanová, která na vítězku ztratila tři a půl minuty. Na 14. místě dojela Barbora Jeřábková.

Mistrovství Evropy v cyklokrosu v Namuru (Belgie):

Muži elite (24,20 km): 1. Vanthourenhout (Belg.) 1:06:47, 2. Van der Haar (Niz.) -40, 3. Sweeck (Belg.) -2:17, 4. Nieuwenhuis (Niz.) -2:48, 5. Kuhn (Švýc.) -2:51, 6. Orts (Šp.) -2:54, 7. Boroš (ČR) -3:03.

Junioři (13,40 km): 1. Bisiaux (Fr.) 37:11, 2. Nielsen (Dán.) -6, 3. Van den Eijnden (Niz.) -19, ...16. Novotný -1:40, 18. Ježek -1:55, 21. Samec -2:03, 25. Šumpík -2:24, 39. Faltýnek (všichni ČR) -4:08.

Ženy do 23 let (16,10 km): 1. Pieterseová (Niz.) 49:02, 2. Burquierová (Fr.) -50, 3. Van Anrooijová (Niz.) -1:27, ...8. Zemanová -3:27, 14. Jeřábková (obě ČR) -5:57.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články