Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Milán –⁠ San Remo mění trasu kvůli covidu a prázdninám, z původní zbylo 40 kilometrů

Tradiční monument Milán –⁠ San Remo se letos pojede mimo obvyklé trasy slavného cyklistického závodu. Starostové řady měst v okolí Savony na pobřeží Ligurského moře odmítli povolit konání akce na tamních silnicích. Důvodem je vrcholící prázdninová sezona v Itálii, navíc při pokračujícím boji s pandemií koronaviru.

John Degenkolb vítězí v závodě Milán-San Remo
zdroj: ČTK/BELGA autor: Yuzuru Sunada

Již 111. ročník nejdelšího jednodenního závodu silničních profesionálů, který patří mezi jarní klasiky, se měl původně jet 21. března. Následně mu Mezinárodní cyklistická unie (UCI) vyhradila ve snaze o záchranu sezony, kterou výrazně narušila pandemie, sobotu 8. srpna. Z původní trasy o délce 299 kilometrů zůstane ale nakonec shodných jen posledních 40 kilometrů do San Rema. Trať se bude muset stočit z Milána více do vnitrozemí.

Při prázdninové špičce se očekává, že ve snaze o únik před horkem zamíří i přes přetrvávající pandemii na pobřeží stovky tisíc lidí. A i když má společnost RCS Sport, která závod organizuje, za sebou několik jednání, při nichž zástupce měst ujišťovala o bezpečném zajištění akce, obavy nakonec převážily. Představitelé měst se domnívají, že je nemožné silnice v této době uzavřít, odmítli proto vydat potřebná povolení.

Společnost RCS Sport je ale i přesto odhodlána závod uspořádat. Nová trasa má vést z centra Milána do oblasti Piemont a přes městečko Garessio a výstup na Colle di Nava postupně k pobřeží. Délkou 299 kilometrů by měl letošní ročník odpovídat obvyklé normě. Při dlouhé zneutralizované sekci z centra Milána by mělo být před závodníky přibližně sedm hodin v sedle.

"Snažili jsme se najít nějaké řešení pro všechny ty problémy, ale lokální starostové jednotlivých měst nám vysvětlili, že není způsob, jak to vyřešit. S ohledem na kritickou situaci a postavení starostů jsme museli jejich odmítnutí přijmout," vysvětlil pro italská média Pierangelo Olivieri, prezident provincie Savona.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články