Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Medaile z Tokia by byla úžasná tečka, sní cyklistický král Bábek

Podruhé získal korunu pro Krále české cyklistiky. Dráhař Tomáš Bábek měl i v sezoně omezené pandemií koronaviru minulý rok úspěšný – stal se mistrem Evropy a byl součástí týmu, který si vyjel evropské stříbro. Hlavním cílem pro třiatřicetiletého vítěze tradiční ankety pro tenhle rok jsou odložené olympijské hry v Tokiu.

Bábek vystoupal až na trůn domácí cyklistiky již v roce 2017, nijak to však neubírá na jeho radosti, když se dočkal znovu. "Moc si toho vážím. Beru to jako menší kompenzaci za loňský rok, kdy jsem si rovněž myslel, že bych po vítězství na Evropských hrách mohl vyhrát," přiznal v rozhovoru pro svazový web. Nezapomněl ale na všechny okolo, kteří mu k cenným kovům dopomohli. "Je to ocenění nejen mojí práce, ale i trenéra Klimeše a všech na Dukle Brno," prohlásil Bábek.

V Plovdivu dosáhl dvakrát na stupně vítězů i přesto, že neuspěl ve své parádní disciplíně keirinu, v níž se radoval v roce 2016 ve Francii ze zisku titulu evropského šampiona. Tentokrát skončil v Bulharsku sedmý. Pak byl ale nejlepší v závodě na kilometr s pevným startem a přidal zlato ke stříbru, jež oslavil jako člen sestavy v týmovém sprintu.

"Ten keirin mi nevyšel. Věděl jsem, že další den jedu kilák, a podvědomě v semifinále jsem jel tak, aby mi zbyly síly do finále. Ale přišla vlna od Ukrajince, kterou jsem nečekal, a bylo po nadějích. Mrzelo mě to, naštvalo. Ta vlna byla naprosto zbytečná a pak jej ani nediskvalifikovali a on ani nepostoupil," ohlédl se Bábek za ME v Bulharsku.

"V malém finále jsem sice vyhrál, ale to byla jen slabá útěcha. Na kilometru jsem si pak spravil chuť a čas byl výborný, okolo mého osobáku. A vzhledem k tomu, že dráha nebyla nejrychlejší, tak se mi potvrdilo, že příprava nebyla špatná," doplnil Bábek.

Ačkoliv patří k dráhařské elitě, pod pěti kruhy se objevil pouze v Pekingu 2008. O účast v Londýně 2012 ho připravila těžká zranění po srážce s automobilem rok předtím, kdy byla v ohrožení i celá jeho kariéra. Nejel nakonec ani na poslední olympiádu v Riu. O to více zaměřil svou pozornost v posledních letech na rok 2020, kdy měl být sportovní svátek planety v jeho oblíbeném Japonsku.

"Jezdil jsem tým sprint a kilometr. Podílel jsem se na vyjetí místa v Londýně, ale po úrazu jsem byl mimo. Přispěl jsem i k účasti ve sprintu a keirinu v Riu, ale o něco více Pavel Kelemen, a tak jel on. Tak jsem si říkal, že to zkusím ještě na dalších Hrách. Nyní tomu nechávám dále volný průběh," připomněl Bábek, který musel stejně jako ostatní sportovci vstřebat odložení Her v Tokiu o rok. "Cyklistika mě stále baví," ujistil.

Vystoupení v Plovdivu mu ale potvrdilo, že jde v přípravě dobrým směrem. "Přesně tak. Když jsem se dozvěděl, že olympiáda nebude, musel jsem se jet projet do lesa na kolo a trochu to rozdýchat. Pro sportovce v mém věku to nebyla dobrá informace. Ještě čtyři týdny před Evropou jsem byl takový zadřený, potom se to však rozjelo skvěle a až na tu smůlu v keirinu to klaplo," pochvaloval si Bábek.

I když půjde patrně o jeho poslední olympijskou účast, kariéru prozatím končit neplánuje. "Nevylučuju, že ještě několik dalších let budu pokračovat. A možná se stane něco, že to ještě potáhnu do další olympiády. Budou to pak už jen tři roky. Máme v Dukle ambiciózní a silné kluky, jen se potřebují vyjezdit. Ti také budou mít ambice startovat v Paříži 2024. Uvidíme," uvedl Bábek.

Jeho předsevzetím do této sezony je nenechat se ovlivnit okolnostmi, které komplikují život během přetrvávající koronavirové krize. "Chce to udržet chladnou hlavu a zdravý rozum. V Tokiu chci podat co nejlepší výkon a věřím, že budu mít i štěstí. Medaile by byla úžasná tečka za tím vším. A možná i inspirace pro všechny ostatní," zasnil se Bábek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články