Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Matthews vyhrál první spurt peletonu letošní Vuelty

Lago de Sanabria - První hromadný spurt pelotonu na letošní Vueltě vyhrál australský cyklista Michael Matthews. Vedení po páté etapě uhájil Ital Vincenzo Nibali, nejlepší Čech Roman Kreuziger je desátý.

Michael Matthews
zdroj: ČTK / AP

Dvaadvacetiletý Matthews z týmu Orica byl vysoko už v úterní etapě a dnes své třetí místo ještě vylepšil. Pro první triumf v kariéře na Grand Tour si mistr světa do 23 let z roku 2010 dojel před Argentincem Maximilianem Richezem a Belgičanem Giannim Meersmanem. "Mohlo vyhrát klidně dvacet jiných jezdců, ale můj tým mě dovezl ve výborné pozici a měl jsem dobré nohy, abych to dokončil," uvedl Matthews, jenž na velkém třítýdenním závodu startuje poprvé.

"Nečekal jsem před startem, že vyhraju, ale věděl jsem, že forma je dobrá," dodal a poděkoval sportovnímu řediteli Julianu Deanovi, jenž mu pomocí vysílačky poradil, co ho čeká v závěrečných kilometrech. "Kdyby mi to neřekl, jel bych jako slepý a těžko bych vyhrál." Mírně zvlněný terén 174 km dlouhé etapy ze Soberu do Lago de Sanabria nahrával tomu, že by mohl poprvé na letošní Vueltě slavit úspěch únik.

Snažila se o to pětice Winner Anacona, Nicolas Edet, Antonio Piedra, Jurgen Van De Walle a Arnaud Courteille, která si v jeden moment vypracovala více než desetiminutový náskok. Hlavní pole však začalo uprchlíky v závěru stíhat a poslední dva Van De Walleho a Courteillea pohltilo necelé čtyři kilometry před cílem.

"Moc nechybělo, aby jim ten únik vydržel. Měli velký náskok, ale nejdřív to začal sjíždět Garmin a pak za to vzaly týmy Orica a Omega Pharma-Quick Step. Nakonec to bylo na hranu. I proto, že v jednu chvíli lehce sprchlo a silnice byla trošku uklouzaná. Já tu dnešní etapu jen tak objel, spíš jsem byl schovaný a šetřil jsem se," uvedl na svém webu Kreuziger.

V pelotonu ve stejném čase jako vítěz dojeli všichni favorité včetně lídra Nibaliho, jenž si udržel v čele průběžného pořadí třísekundový náskok před Američanem Christopherem Hornerem. Z českého kvarteta byli v hlavním poli 30. Kreuziger a 40. König, kteří uhájili své 10. a 13. místo v celkovém hodnocení. Zdeněk Štybar, jenž v závěru rozjížděl tempo, a Jan Bárta opět ztratili.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2013
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články