Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Martínez se blýskl na Puy Mary. Ztratil Bernal a Francouzi

Velice těžkou třináctou etapu Tour de France vyhrál z úniku kolumbijský vrchař Daniel Martínez. Za sebou nechal německou dvojici z Bory-hansgrohe Lennard Kämna a Maximilian Schachmann. Dařilo se i slovenskému duu Primož Roglič a Tadej Pogačar, které získalo čas na všechny favority. Špatný den měl Egan Bernal a francouzští vrchaři. 

Daniel Martínez
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Pool Peter De Voecht

Daniel Martínez, který do Tour de France vstupoval jako vítěz Critéria du Dauphiné, ztratil v celkovém pořadí šance vinou pádů. Avšak svůj závod mohl ještě zachránit vítězstvím v etapě, což se mu podařilo v třináctý den na Puy Mary. V závěru se mu podařilo přemoci německou dvojici Lennard Kämna a Maximilian Schachmann. 

Závěr viděl nástup favorizovaných Slovinců Primože Rogliče a Tadeje Pogačara, který nedokázali zachytit ostatní favorité. Do cíle oba Slovinci dojeli o deset vteřin před Richiem Portem, Mikelem Landou a Miguelem Lópezem. Ještě více ztratil Egan Bernal, jehož manko činilo třicet osm vteřin. 

V celkovém pořadí vede Roglič o 44 vteřin před Pogačarem, na třetí místo spadl Bernal (+59). Čtvrtý je Rigobero Urán (+1:10) před dalším Kolumbijcem Nairem Quintanou(+1:12). Černý den si prožili francouzští cyklisté. Guillaume Martin i Romain Bardet, dosud třetí a čtvrtý v pořadí, odpadli a propadli se pořadím strmě dolů. 

Bardet, jenž během dne skončil na zemi, se nakonec po dojezdu a vyšetření v nemocnici rozhodl odstoupit kvůli otřesu mozku.

Jak etapa probíhala?

Po boji se do úniku dostalo sedmnáct jezdců, mezi nimiž nechyběla zvučná jména. Julian Alaphilippe, Maximilian Schachmann, Dan Martin či Daniel Martínez všichni chtěli využít velmi náročného profilu 13. etapy "Staré dámy". V ní cyklisté nastoupali kolem 4400 výškových metrů, čímž se den v Centrálním masivu mohl směle měřit s nejtěžšími horskými zkouškami.

Ze skupiny postupně vykrystalizovali adepti na vítězství: odjel Schachmann, za ním se později pustil Martínez s dalším jezdcem z Bory-hansgrohe Lennardem Kämnou. Němce dojeli necelé dva kilometry pod vrcholem ve chvíli, kdy byl sklon stoupání už vysoko nad deseti procenty. Ve finiši to byl nervydrásající souboj, v němž Martínez dokázal své vrchařské umění zúročit.

Ve skupině favoritů utahovali šrouby jezdci Ineosu Grenadiers i Jumbo-Visma, což jako první odnesli domácí miláčci Guillaume Martin a Romain Bardet, kteří ztráceli svá místa v celkovém pořadí. Dosud drželi třetí a čtvrtou příčku.

Poté přišlo očekávané, tedy nástup Tadeje Pogačara, s nímž se chytil pouze Primož Roglič. Naopak Egan Bernal byl rázem v potížích a ztrácel. V cíli z toho bylo manko třicet osm vteřin a propad pořadím na třetí místo za Rogliče a Pogačara. Slovinec také od obhájce vítězství přebírá bílý dres.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 13. etapa: Chatel-Guyon - Puy Mary (191,5 km):

1. Martínez (Kol./EF Pro Cycling) 5:01:47, 2. Kämna -4, 3. Schachmann (oba Něm./Bora-hansgrohe) -51, 4. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -1:33, 5. Rolland (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) -1:42, 6. Edet (Fr./Cofidis) -1:53, 7. Geschke (Něm./CCC) -2:35, 8. Soler (Šp./Movistar) -2:43, 9. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -3:18, 10. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -3:52, ...44. Kreuziger (ČR/NTT) -18:24, 127. Hirt (ČR/CCC) -30:01.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 56:34:35, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44, 3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -59, 4. Urán (Kol./EF Pro Cycling) -1:10, 5. Quintana (Kol./Arkea-Samsic) -1:12, 6. López (Kol./Astana) -1:31, 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:42, 8. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren) -1:55, 9. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -2:06, 10. Mas (Šp./Movistar) -2:54, ...89. Kreuziger -2:24:23, 92. Hirt -2:25:47.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články