Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Marc Soler vyměnil v dramatické poslední etapě bílý dres za žlutý

Bylo to finále hodné tohoto klasického závodu. Marc Soler se pustil v závěrečné etapě Paříž-Nice do odvážného nástupu, který mu v deštivém počasí vydržel až do cíle. Španělský závodník získal žlutý dres s náskokem pouhých čtyř vteřin před druhým Simonem Yatesem. Etapu vyhrál jeho krajan David de la Cruz. Roman Kreuziger obsadil celkovou devatenáctou příčku.

Tři nejlepší závodu Paříž-Nice 2018
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

V závěrečné etapě Paříž-Nice přišlo množství útoků ze strany závodníků, jejichž šance v posledních dnech utrpěly vážnou ránu. Bylo tomu tak v případě Juliana Alaphilippa, který v sedmé etapě nevydržel tempo nejrychlejších v klíčovém stoupání a poztrácel cenné minuty. Nyní se – nakonec neúspěšně – pokoušel získat nějaký čas zpět.

Šlo však také o příležitost k poslední korekci celkového pořadí, o což se v kopcovitém terénu pokoušel Marc Soler. Zatímco bojoval na čele s krajanem Davidem de la Cruzem a Omarem Frailem, ocitl se v krizi Simon Yates, od něhož se v posledním výstupu na Col de Quatre Chemins odpoutali bratři Izagirrové spolu s belgickou dvojicí Dylan Teuns, Tim Wellens.

Britský jezdec, pro něhož v sedmé etapě obětavě pracoval Roman Kreuziger, se ze všech sil snažil dohnat své malé manko – bylo to zhruba dvacet vteřin, avšak Yates byl na dojíždění sám a soupeři věděli, co je v sázce. Po chvíli ovšem přišla komplikace pro bratry Izagirry, kteří "lehli" v od deště kluzké zatáčce a ztratili kontakt.

Je nám líto, video expirovalo.
Soler ovládl poslední etapu Paříž-Nice

Byl to vynikající závěr závodu: nebylo zřejmé, kdo je v průběžném vedení, kdo ztrácí a kdo má ještě šanci. V rozdílných skupinkách jeli s vidinou žlutého dresu Soler, Wellens, Yates a Izagirrové a nikdo z nich nemohl mít přehled, jak si aktuálně stojí. Za Solerem se sice na posledních kilometrech všichni sjeli, ani společně ale Španěla nedokázali porazit.

Čtyřiadvacetiletý Soler nakonec dojel do cíle o tři vteřiny za vítězným de la Cruzem a začalo odpočítávání. Po chvíli bylo zřejmé, že to jezdci stáje Movistar stačit bude. Yatese porazil o pouhé čtyři vteřiny, na třetím místě skončil Gorka Izagirre s mankem čtrnácti sekund. Pro mladého Španěla jde o největší úspěch jeho krátké kariéry.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour) - 8. etapa (110 km):

1. De la Cruz (Šp./Sky) 2:53:06, 2. Fraile (Šp./Astana) stejný čas, 3. Soler (Šp./Movistar) -3, 4. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe), 5. Wellens (Belg./Lotto Soudal), 6. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) všichni -38, ...34. Kreuziger (Mitchelton-Scott) -12:56.

Konečné pořadí: 1. Soler 30:22:41, 2. S. Yates -4, 3. G. Izagirre -14, 4. I. Izagirre (oba Šp./Bahrajn-Merida), 5. Wellens oba -16, 6. Teuns (Belg./BMC) -32, ...19. Kreuziger -14:53. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články