Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Manažer cyklistického týmu SAE: Ineos bude letos k poražení, ambice lídrů ho oslabí

Navzdory nejistotě se chystá po všech stránkách jedinečný ročník Tour de France, věří šéf závodu Christian Prudhomme. Je přesvědčen, že v náhradním termínu od 29. srpna do 20. září už se nejslavnější etapový závod světa uskuteční. A všichni si brousí zuby na v posledních letech neohrožený tým Ineos, dříve Sky. V předchozích pěti ročnících Tour de France nepustil na trůn nikoho ze soupeřů, ale týmový manažer konkurenční stáje SAE Team Emirates Joxean Fernández doufá, že letos se ostatním otevírá o něco větší šance na úspěch. Očekává totiž, že britskou sestavu mohou oslabovat individuální ambice hned tří lídrů.

Tým Ineos na Tour de France
zdroj: Reuters

Prudhomme očekává odlišný závod v porovnání s předchozími lety už jen kvůli počasí. "Půjde o jedinečnou Tour. Formálně bude v létě, ale mimo hlavní období prázdnin. Budou tu otázky ohledně jezdců a jejich metod přípravy, protože ta se bude tento rok nutně lišit oproti normálu. Nejspíš nebude tak horko a bude asi o něco více větrno," řekl devětapadesátiletý Francouz.

"Jak jsem slyšel v poslední době nejčastěji, Tour bude vždycky Tour. Na silnicích bude patrně méně lidí, ale i tak se můžeme těšit - s respektem ke zdravotním opatřením - na pěknou party. A co lze říct zcela jistě takhle dopředu, přestože ekonomická krize zasahuje různá odvětví ekonomiky - půjde o závod s těmi úplně nejlepšími jezdci," dodal Prudhomme.

Od roku 2014, kdy se z celkového triumfu radoval v barvách Astany Ital Vincenzo Nibali, nejprve zazářil Chris Froome vítězným hattrickem a celkem tak už má na kontě čtyři prvenství.

V roce 2018 uspěl Geraint Thomas, loni ho pak při neúčasti zraněného Froomea předčil jen jediný muž z pelotonu - týmový parťák Egan Bernal. Tentokrát ale mají být v sestavě všichni tři. A všichni tři také touží závod znovu vyhrát.

V řece při povodních vyhrává rybář?

Šéf týmu ze Spojených arabských emirátů Fernández se domnívá, že právě tato nejednota může sehrát důležitou roli. "Tento rok bude možná tím, kdy možná nebudou až tak silní. Jak praví jedno španělské přísloví: v řece při povodních vyhrává rybář. Uvidíme. Nejsem kouzelník, ale je zřejmé, že při všech těch prohlášeních se každý z nich snaží vymezit si svůj prostor. Froome vyhrál čtyřikrát a žádá respekt. Bernal je poslední vítěz a vyžaduje respekt zrovna tak. Thomas vyhrál a byl druhý..." řekl Fernández italskému serveru Tuttobiciweb.

V sestavě jeho výběru bude pozornost upřena hlavně k jednadvacetiletému Slovinci Tadeji Pogačarovi, jenž se loni při své premiéře na závodech Grand Tours blýskl celkovým třetím místem na Vueltě.

"Připravím se co nejlépe a udělám vše, co jen bude možné, ale o výsledku teď mluvit nebudu," prohlásil Pogačar. "On a Remco Evenepoel jsou budoucností cyklistiky," předpověděl Fernández.

"Tadej je unikátní jezdec, který roste každým dnem. Ohromně rychle regeneruje a má neskutečnou hlavu. Jeho nohy přitom vypadají jak nohy nějakého žáka. Takže i z toho pohledu je tu ještě obrovský prostor ke zlepšení," dodal Fernández.

Nepřijde Tour o fanoušky?

To, jestli souboje velikánů na trati uvidí z bezprostřední blízkosti také diváci, není stále jasné. Šéf závodu Prudhomme zůstává optimistou. "Veřejnost bude moct na Tour přijet, ačkoliv tu nejspíš budou více či méně striktní zabezpečení. V horách budou mít přednost ti, kteří dorazí pěšky, na kole nebo díky zajištěné dopravě," nastínil Prudhomme.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články