Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Leopold König opouští tým Sky, vrací se do stáje Bora

Praha - Cyklista Leopold König se po dvou letech v týmu Sky vrací do německé stáje Bora. Podepsal tříletou smlouvu a bude lídrem na Tour de France 2017. König byl sedmý na Tour v roce 2014, deváté místo obsadil ve Vuletě o rok dříve. Už v týmu Sky skončil šestý na Giru 2015. V Boře se König setká s dalším českým jezdcem Janem Bártou. " Proto jsem přesel do Bory, abych byl lídrem na Tour. Očekávám hlavně progres v mé kariéře," uvedl König v rozhovoru pro web ČT sport.

Sport
zdroj: ČT4

"Po dvou neuvěřitelných letech se Sky je čas na změnu a na nové cíle. Nemůžu ani dostatečně poděkovat Sky za tu možnost, co jsem v posledních dvou letech dostal. Vracím se do týmu, kde to vše začalo," řekl König. "Bora mi dala šanci závodit na největších podnicích na světě, ve stáji jsem učinil jako jezdec velký pokorok," uvedl.

"S jeho návratem jsem počítal, nějakou dobu už jsem o tom totiž věděl, protože smlouva byla podepsaná. Vlastně ani nevím, proč to tak dlouho tajil," uvedl Bárta.

Rozhovor webu ČT sport s Leopoldem Königem:

Proč jste přestup tak dlouho tajil?

"S týmem jsme se domluvili, že to oznámíme až po Vueltě, ať na ní mám klid a můžu se připravovat. Přestupové okno začíná až 1. srpna, takže je to celkem pozdě i tak, takže pak už bylo jedno, jestli to oznámím o měsíc či měsíc a půl později.

Jak byste zhodnotil svou letošní sezonu?

Bylo to namotivované, hodně jsem si od toho sliboval. Co se ukázalo jako největší noční můra, co jsem kdy zažil v kariéře, byly tři měsíce bez kola a zranění, které se moc nehojilo. Nevěděl jsem, jak dlouho to bude trvat. Nakonec přišla Vuelta a takové potvrzení potenciálu. Ve finále dopadla sezona vzhledem ke zranění nad očekávání.

Jaké to bude v týmu s Janem Bártou a Peterem Saganem?

Vím, jaké to je být s Janem Bártou, ale s Peterem Saganem ještě ne. Je to neuvěřitelný závodník. I pro Boru jako tým to musí být obrovský skok. Tým prošel snad největší změnou v historii. Jsem sám zvědavý, jak se s tím tým popere, jak vůbec bude působit navenek.

Je nám líto, video expirovalo.
König se vrací do německé stáje Bora-Hansgrohe

Stáj, jež ponese od příštího roku oficiální název Bora-Hansgrohe, se po letech s kontinentální licencí přesune do elitní skupiny WorldTour. Největší hvězdou týmu bude loňský mistr světa a čerstvý mistr Evropy Peter Sagan ze Slovenska, jenž se stejně jako König upsal Boře na tři roky.

"Jsem velmi rád, že se k nám Leopold vrací. Jsem tím poctěn, protože odchod ze Sky je velkým důkazem důvěry. Je jedním z mála jezdců, kteří mají potenciál, aby jednou skončili na bedně Grand Tour. Poté, co jsme Lea vytáhli z amatérské úrovně do desítky nejlepších jezdců na Tour de France, se teď těšíme, že budeme těžit z jeho zkušeností z minulých let," řekl vedoucí týmu Bora Ralph Denk s tím, že rok 2016 nebyl Königovou nejlepší sezonou.

Leopold König
zdroj: ISIFA/AFP autor: LIONEL BONAVENTURE

"Zajel velmi dobrý výsledek na loňském Giru, kde byl šestý. Letos první polovinu sezony kvůli zdravotním problémům vynechal a asi i proto mi přišel v jejím závěru mnohem čerstvější než většina jezdců pelotonu, kteří už na konci dlouhého závodního roku tak svěží nebyli," řekl Bárta.

Majitel Bory přiznal, že bylo těžké před dvěma lety udržet Königa v týmu. "Nevyšlo to. Abych byl upřímný, byl jsem trochu zklamaný. Když mě Ralph informoval, že se mu znovu podařilo plácnout si s Leopoldem, byl jsem víc než spokojený. Je skvělé ho mít zase zpátky," uvedl Willi Bruckbauer.

"O jeho možných výkonech napoví až samotná sezona, teď je moc brzo na to cokoliv odhadovat. Ve Sky se určitě něco naučil, zažil cyklistiku na té nejvyšší úrovni. To by nám mohlo pomoct," řekl Bárta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články