Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Lékař Schmidt a jeho spolupracovníci se dočkali obžaloby za doping

Mnichovské státní zastupitelství podalo obžalobu na sportovního lékaře Marka Schmidta z Erfurtu a jeho čtyři spolupracovníky. Všech pět lidí je obžalováno z užívání zakázaných dopingových metod, u Schmidta navíc existuje podezření z ublížení na zdraví. Jejich odhalení rozpoutalo případ Aderlass, zapojeni byli kromě lyžařů i cyklisté.

Lahvičky se vzorky pro testování na doping
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

Státní zastupitelství uvedlo, že obžalovaní napomohli ke krevnímu dopingu minimálně 23 sportovcům z osmi evropských zemí a různých odvětví. Operace vyvrcholila na letošním mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu, kdy policie zadržela několik sportovců a hlavní postavu celé sítě Schmidta.

Ten podle vyšetřovatelů praktikoval krevní doping "pravidelně a v neznámém množství případů" od konce roku 2011. Soustředil se především na Německo a Rakousko a mezi jeho klienty patřili hlavně cyklisté a zástupci zimních vytrvalostních sportů. Vedle krevního dopingu také Schmidt zásoboval sportovce růstovým hormonem.

Podezření z ublížení na zdraví se váže k případu ze září 2017, kdy Schmidt na jedné sportovkyni aplikoval preparát, o němž tvrdil, že je vyzkoušený a sterilní. Do půl hodiny se však u sportovkyně projevily silné vedlejší účinky.

Schmidtovo odhalení už vedlo k odsouzení některých jeho klientů. Rakouský běžec na lyžích Max Hauke dostal v říjnu pětiměsíční podmínku za sportovní podvod, estonský trenér běžců na lyžích Mati Alaver odešel v listopadu od soudu s ročním podmíněným trestem.

Mezi sportovci, kteří byli za spolupráci se Schmidtem distancováni na sportovním poli, byl například bývalý slavný italský cyklista Alessandro Petacchi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články