Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Langvadová na nikoho nečekala. V Novém Městě zopakovala triumf z MS

Nové Město na Moravě – Suverénní vítězkou závodu Světového poháru v Novém Městě se v chladném počasí stala Annika Langvadová. Dánská bikerka zopakovala svůj triumf z loňského roku, kdy na Vysočině získala duhový dres. V cíli měla na soupeřky bezmála minutový náskok. Na pódium Langvadovou doprovodily Sabine Spitzová a Linda Indergandová.

Annika Langvadová
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Dánská mistryně světa překypovala v cíli nadšením a superlativy. "Všechno mi tady sedí. Nevěděla jsem, co čekat, protože jsem nemohla tolik trénovat. Ale na trati jsem se cítila skvěle," popisovala nadšená Langvadová. "Všechno mi tady vycházelo," dodala.

Na trati neměla vůbec žádné problémy. V prvním kole dostihla Indergandovou, svou soupeřku předjela a poté již jela sólozávod. Za ní se pohybovala osamocená Spitzová, boj probíhal pouze o bronz. Indergandovou v posledním kole na chvíli předstihla Jana Belomojná, avšak svou pozici neudržela.

Nejlepší z českých bikerek Jitka Škarnitzlová dojela na jednačtyřicátém místě s odstupem 9:10 za vítězkou. Hana Ježková na 59. místě ztratila 13:32, o další příčku zpět skončila Karla Štěpánová. "Že jsem nejlepší Češkou, na tohle moc nehraju. Bylo přede mnou čtyřicet holek, takže je ještě hodně práce přede mnou," uvedla Škarnitzlová.

Pocitově prožila dobrý závod. "Pořád jsem měla pocit, že v těch kopcích jedu, nebyla tam žádná větší krize. Trošku škoda toho startu, že jsem se tam nedostala více dopředu. Pak jsem ve sjezdech doplácela na to, že jsem jela za pomalejšíma holkama, což byla ale má chyba," řekla Škarnitzlová.

Závodu do 23 let kraloval Fagerhaug

Začátek závodů v Novém Městě na Moravě nejlépe vyšel norskému bikerovi Petteru Fagerhaugovi. Teprve devatenáctiletý Nor zvítězil v kategorii závodníků do 23 let, když svým soupeřům ujel v nájezdu do třetího z pěti okruhů. Na stupně vítězů ho doprovodili Martins Blums a Sebastian Carstensen Fini. Čeští bikeři se nevešli do elitní třicítky, nejlépe na tom byli Matěj Průdek (37. místo) a Jan Vastl (41.).

"Jsem hodně překvapený, že jsem vyhrál a ještě s takovým náskokem. Ve sjezdu jsem jel naplno a najednou jsem měl náskok, tak jsem pokračoval. Povedlo se mi ho udržet až do cíle. Je to fantastické, vůbec jsem to nečekal," říkal mladý norský šampion v cíli, jehož dosavadním maximem ve SP bylo čtrnácté místo.

Češi byli zklamaní. "Dnes to bylo špatné, vůbec mi nejely nohy. Letošní sezona mi moc nevychází – zkoušel jsem upravit trénink, ale zatím to není ono. Teď se musím soustředit na další závody a snažit se zlepšit," popisoval unavený Průdek. "Sám nevím, kde je problém," řekl Vastl.

"Byl jsem připravený na sto procent, i od startu jsem se cítil dobře, jenže každý rok mám tady v Novém Městě svázané nohy. Nevím, jestli to je tím, že to byl první svěťák sezony a byl jsem trochu nervózní. Snažil jsem se to už konečně zlomit, protože mi to tady pokaždé nevyšlo. Už fakt nevím, co s tím," dodal nevěřícně Vastl.

Závod Světového poháru v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě:

Muži do 23 let: 1. Fagerhaug (Nor.) 1:16:39, 2. Blums (Lot.) -35, 3. Carstensen (Dán.) -40, 4. Halme (Fin.) -54, 5. Bertolini (It.) -1:07, 6. Hatherly (JAR) -1:12, ...37. Průdek -4:55, 41. Vastl -5:26, 77. Rajchart -7:56, 81. Kobes -8:10, 116. Kadlec -11:24, Jelínek (všichni ČR) nedokončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články