Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Landa poprvé ukázal své vrchařské nohy a vyhrál královskou etapu

První vítězství v dresu své nové stáje Movistar slaví Mikel Landa. Vynikající baskický vrchař vyhrál královskou etapu závodu Tirreno-Adriatico. Dosavadní lídr průběžného pořadí Geraint Thomas měl chvíli před cílem technický problém a modrý dres tak podruhé v závodě oblékne Damiano Caruso.

Mikel Landa
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

Šlo o teprve čtvrtou etapu, právě ona však měla letošní Tirreno-Adriatico rozhodnout. Celý den se jelo nahoru a dolů, aby se v závěru cyklisté vydali na Sarnano Sassotetto do výšky více než 1300 metrů. Aby se dostali až do cíle, museli zdolat více než dvanáctikilometrové stoupání se sklonem bezmála sedmi procent. 

Až na patu závěrečného kopce se nedostal Tom Dumoulin – nizozemský závodník se celý závod trápil s nachlazením, aby ve čtvrté etapě spadl a musel odstoupit. Podle zpráv z jeho stáje Sunweb však alespoň vyvázl pouze s odřeninami. O vítězství tak měli bojovat jiní: Geraint Thomas, Romain Bardet, Mikel Landa či Dumoulinovův kolega Wilco Kelderman.

Na kopci rozjela tempo stáj Astana, za kterou měl na vítězství útočit Miguel Ángel López. Předpoklady se naplnily – pět a půl kilometru pod vrcholem byl Kolumbijec ten tam a začala pracovat stíhací sestava Teamu Sky. Nebyl to ale den závodníka, jemuž se přezdívá "Superman", kterého záhy dostihli další útočící jezdci.

Začaly totiž pracovat těžké převody Mikela Landy, jenž se snažil zahladit ztráty po nepovedené úvodní časovce. Baskický jezdec projel kolem Lópeze a na zadním kole si vezl Rafala Majku s Fabiem Aruem. Mezitím měl v pronásledující skupině velké problémy vedoucí muž závodu Geraint Thomas, kterého postihl technický problém a čekal na nové kolo. 

Majka začal svůj sprint, avšak Landa se před něj na poslední nakloněné rovině dokázal těsně dostat a zapumpovat pěstí. O pár sekund později projela cílem první skupina, v níž nebyl Thomas. Čekalo se tedy, jakou velšký jezdec nabral ztrátu – nakonec to bylo bezmála 40 vteřin a modrý dres díky tomu přebírá Damiano Caruso, který již vedl po týmové časovce.

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 4. etapa (219 km):

1. Landa (Šp./Movistar) 6:22:13, 2. Majka (Pol./Bora-hansgrohe), 3. Bennett (N. Zél./LottoNL-Jumbo) oba stejný čas, 4. Aru (It./SAE Emirates), 5. Hermans (Belg./Izrael Cycling Academy), 6. Benoot (Belg./Lotto Soudal) všichni -6, ...40. König (Bora-hansgrohe) -5:43, 84. Štybar (Quick-Step Floors) -16:01.

Průběžné pořadí: 1. Caruso (It./BMC) 17:14:49, 2. Kelderman (Niz./Sunweb) -11, 3. Landa -20, 4. Thomas (Brit./Sky) -26, 5. Urán (Kol./Drapac Cannondale) -31, 6. Bennett (N. Zél./LottoNL-Jumbo) -33, ...54. Štybar -17:04, 80. König -23:45. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články