Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kwiatkowski byl silnější než Štybar a vyhrál "nejkrásnější závod roku"

Siena (Itálie) Útok ještě před poslední šotolinovou pasáží rozhodl. Zdeněk Štybar a Greg Van Avermaet nedokázali zachytit nástup Michala Kwiatkowského, který po patnácti kilometrech sólojízdy dovedl svůj kurážný atak až do vítězného konce na ikonickém náměstí v Sieně. Štybar nakonec Strade Bianche, které je považované za jeden z nejmalebnějších cyklistických podniků, dokončil na čtvrté příčce. S umístěním spokojený nebyl.

Vítězné pódium závodu Strade Bianche (Van Avermaet-Kwiatkowski-Wellens)
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Štybar italský závod vyhrál předloni, v loňském roce pak nestačil pouze na Fabiana Cancellaru. Na šotolinových pasážích byl nyní znovu silný a táhl skupinku, která postupně dotáhla ranní únik (jeho tahounem byl překvapivě Thibaut Pinot). Spolu se Štybarem jel i Ondřej Cink, avšak tempo neudržel a odpadl. V závodě v tuto chvíli už dávno nepokračoval Peter Sagan (odstoupil kvůli nemoci) nebo Jürgen Roelandts.

Z čela se poté utrhla čtyřčlenná skupina, v níž jeli kromě Štybara a Kwiatkowského také Belgičané Van Avermaet a Tim Wellens. Útok polského ex-mistra světa ale nezachytili a Kwiatkowský svůj téměř časovkářský výkon korunoval až na náměstí v Sieně. Na stejném místě slavil už v roce 2014, nyní si triumf zopakoval.

V uličkách starého města se půl minuty po jeho průjezdu cílem rozhodovalo o dalších členech vítězného pódia. Na ně se nakonec dostal Van Avermaet před Wellensem, na Štybara zbyla čtvrtá příčka. "Jsem zklamaný. Pro čtvrté místo jsem si nepřijel. Byl to opravdu těžký závod, Kwiatkowski jel výborně," řekl Štybar, který nyní zůstává v Itálii, kde příští týden odstartuje do etapového podniku Tirreno-Adriatico. V roce 2016 tu na několik dní držel modrý dres pro nejlepšího závodníka.

Je nám líto, video expirovalo.
Kwiatkowski podruhé zvítězil na prašném Strade Bianche

Češi: Překvapil Cink, Kreuziger odstoupil

Roman Kreuziger závod po pádu nedokončil. "Vezu si tři stehy na lokti a naražený bok, ale do týdne a půl budu v pořádku," uvedl. "Byl jsem v dobré pozici, ale bohužel to spadlo těsně přede mnou. Nemohl jsem se tomu vyhnout. I když jsem skoro dobrzdil, trefili mě zezadu. Dokázal jsem se ještě vrátit, ale chytly mě trochu záda po tom pádu. Navíc bylo velice složité dostat se dopředu. Byl to krásný závod, i když na něj nebudu vzpomínat v nejlepším," dodal.

Osmnácté místo se ztrátou 6:22 minuty na vítěze obsadil Cink, který po přestupu z horských kol na silnici absolvoval svou první klasiku a dlouho se držel mezi nejlepšími. "Ke konci už mi trochu docházely síly, hodně jsem si z toho závodu vzal," uvedl. Další z Čechů Petr Vakoč skončil sedmadvacátý.

Cyklistický jednodenní závod Strade Bianche (WorldTour) - 175 km:

1. Kwiatkowski (Pol./Sky) 4:42:42, 2. Van Avermaet (Belg./BMC) -15, 3. Wellens (Belg./Lotto) -17, 4. Štybar (Quick-Step) -23, 5. Dumoulin (Niz./Sunweb), 6. Durbridge (Austr./Orica) oba -1:26, ...18. Cink (Bahrajn Merida) -6:22, 27. Vakoč (Quick-Step) -10:20, Kreuziger (Orica) nedokončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články