Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kulhavý získal podruhé Cenu Roberta Bakaláře, oceněn byl i Ježek

Praha - Biker Jaroslav Kulhavý získal opět po roce Cenu Roberta Bakaláře za přínos a propagaci české cyklistiky. Za letošek byl spolu s ním oceněn v druhém ročníku ankety, pojmenované po populárním televizním komentátorovi, který zemřel loni v srpnu, také paralympijský vítěz Jiří Ježek.

Jiří Ježek a Jaroslav Kulhavý s Cenou Roberta Bakaláře
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Kulhavý si ocenění vysloužil především zápisem do olympijské historie, když 12. srpna na hrách v Londýně získal po heroickém výkonu zlato v cross country na horských kolech. Stal se tak prvním českým vítězem v cyklistických disciplínách. Ježek zazářil o několik týdnů později na paralympiádě, když si v britské metropoli vyjel zlato v silniční časovce a navíc vybojoval stříbro ve stíhacím závodě jednotlivců na dráze. Jedenáct cenných kovů z něho dělá nejúspěšnějšího cyklistu paralympijské historie.

"Jarda už sice tuto cenu za přínos pro cyklistiku získal, ale olympijské zlato se nedá jen tak přejít. I když neoceňujeme výhradně sportovní úspěchy, tímto výsledkem českou cyklistiku obrovsky zviditelnil. A i Jirka dělá pro českou cyklistiku hrozně moc. Může být příkladem pro handicapované sportovce, stal se skutečnou legendou," uvedl Roman Čermák z pořadatelského sdružení Bike for Life.

Roman Čermák: "Ta volba byla naprosto jasná a nebylo co řešit. Kdo jiný by měl reprezentovat českou cyklistiku lépe než olympijští vítězové."

Kulhavý přiznal, že když mu Robert Bakalář mladší volal, že by měl cenu po roce zase dostat, přišlo mu trošku hloupé, aby oceněným byl znovu on. Při podobných oceněních totiž nebývá tak obvyklé, aby se jméno vítěze opakovalo. "Potom z něho však vylezlo, že to dostaneme s Jirkou dohromady za tu olympiádu, proti čemuž jsem nemohl nic říct. Je to pro mě takové ohodnocení toho, že jsme s Jirkou letos pro cyklistiku udělali celkem dost, byli jsme vidět a slyšet, což je jedině dobře," uvedl Kulhavý.

"Pro nás je tato cena hrozně moc emotivní a já si jí hrozně moc vážím. Všichni dobře vědí, že jsme byli s 'Bakym' velice dobří kamarádi a já na něho pořád vzpomínám. Dostat tuto cenu je pro mě něco speciálního. S tou zlatou paralympijskou medailí je to na stejné úrovni a je to pro mě opravdu velká čest," prohlásil Ježek.

Zatímco Ježek získal stylizovaný cyklistický převodník ze skla a chromu od akademického sochaře Richarda Čermáka, převodník určený Kulhavému byl za obhajobu pozlacen čtyřiadvacetikarátovým zlatem. "Rozhodli jsme se pro Jardu vyrobit cenu, která mu díky zlatému provedení připomene jeho olympijský triumf," zdůvodnil Roman Čermák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články