Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kulhavý si v Německu zajel na MS v maratonu pro páté místo

Singen (Německo) - Olympijský vítěz z Londýna 2012 Jaroslav Kulhavý dojel na mistrovství světa v maratonu horských kol pátý. Maratonský mistr světa z roku 2014 Kulhavý po 98 kilometrech prohrál těsně spurt o čtvrté místo s nizozemským cyklokrosařem Mathieu van der Poelem. Oba byli členy čtyřčlenné skupiny, jež dojela 2:42 za triem nejrychlejších. Závod v německém Singenu vyhrál Rakušan Alban Lakata, který tak oslavil 38. narozeniny.

Lakata se stal světovým šampionem v maratonu po letech 2010 a 2015 potřetí v kariéře. Oplatil loňskou porážku Portugalci Tiagu Ferreirovi, jenž dnes skončil druhý s odstupem jedné sekundy. Ve stejném čase dojel na bronzové pozici Rakušan Daniel Geismayer. Druhým nejlepším Čechem byl devátý Matouš Ulman, loni bronzový Kristián Hynek obsadil 38. pozici.

"První kolo byla taková 'loktovačka'. Byla tam spousta nástupů, já se snažil držet vepředu, ale nebylo to vůbec jednoduché. Pak ve druhém kole se to uklidnilo a odjeli jsme v šesti sedmi lidech," přiblížil Kulhavý.

"Před tím nejtěžším stoupáním mi tam pak ale odjela skupinka a já to de facto nezachytil ani v tom nejdelším kopci, kdy kluci jeli fakt tempo a já tam zůstal s Holanďanem, který mě samozřejmě nestřídal, protože vepředu byl Van der Poel," dodal Kulhavý.

Právě tam nabral rozhodující ztrátu, s níž podle jeho slov už nešlo nic udělat. "Vpředu byl navíc Lakata, který jezdí ty roviny stejně jako já, takže ani na rovinách nebyla šance, abych se docvakl. To byla asi jediná chyba, kterou jsem udělal. Jediná věc, co jsem mohl udělat líp, abych byl úplně na čele," mrzelo Kulhavého, maratonského mistra světa z roku 2014.

V závodě žen, které jely 80 kilometrů, se radovala úřadující světová šampionka v olympijském cross country z loňského MS v Novém Městě na Moravě Dánka Annika Langvadová. Ve finiši měla více sil než pětačtyřicetiletá Němka Sabine Spitzová. Třetí skončila s odstupem osmi sekund další bikeová legenda, jen o rok mladší Norka Gunn-Rita Dahleová-Flesjaová.

České reprezentantky při své premiéře na maratonském MS skončily v úvodu třetí desítky: Johana Kolašínová dojela jednadvacátá, Jitka Škarnitzlová hned za ní. Obě měly ztrátu na vítězku přes osm a půl minuty.

Mistrovství světa v maratonu na horských kolech v Singenu (Německo):

Muži (98 km): 1. Lakata (Rak.) 3:17:25, 2. Ferreira (Port.), 3. Geismayr (Rak.) oba -1, ...5. Kulhavý -2:42, 9. Ulman -3:49, 12. Rauchfuss -4:56, 23. Novák -6:34, 28. Boudný -7:49, 35. Adel -10:13, 38. Hynek (všichni ČR) -11:25.

Ženy (80 km): 1. Langvadová (Dán.) 3:06:50, 2. Spitzová (Něm.) -1, 3. Dahleová-Flesjaaová (Nor.) -8, ...21. Kolašínová -8:34, 22. Škarnitzlová (obě ČR) -8:35.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články