Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kulhavý se stal mistrem světa v cross country

Champéry (Švýcarsko)- Biker Jaroslav Kulhavý se stal jako první český jezdec mistrem světa v cross country horských kol. Historický úspěch vybojoval letošní vítěz Světového poháru ve švýcarském Champéry s výrazným náskokem 47 sekund před domácím Ninem Schurterem. Jeho kolegyně Nashová skončila v závodě na 14. místě a dosáhla druhého nejlepšího výsledku v kariéře. Titul získala poprvé Kanaďanka Catherine Pendrelová, která tak završila úspěšnou sezonu, v níž skončila celkově druhá ve Světovém poháru.

Ilustrační foto

Suverén Kulhavý dnes vylepšil stříbrnou pozici z loňského světového šampionátu a korunoval svoji výjimečnou sezonu, v níž se stal i mistrem Evropy a kraloval Světovému poháru, v němž vyhrál pět ze sedmi závodů.

Šestadvacetiletý český cyklista jel od samého začátku vpředu, kde se pohybovali i hlavní rivalové Schurter, Francouz Julien Absalon a obhájce titulu José Antonio Hermida ze Španělska. Po čtvrtém kole z celkových sedmi ztrácel Kulhavý na Schurtera pět vteřin, ale po pátém již projeli cílem stejně a v šestém Kulhavý rozhodl o svém triumfu, když v něm najel na svého největšího soupeře v průběhu celé sezony 24 vteřin. Skvěle si vedl také Jan Škarnitzl, jenž vybojoval životní výsledek v podobě jedenáctého místa.

Nashová i přes pády zajela svůj druhý nejlepší čas

Mezi ženami byla Kateřina Nashová po několika pádech čtrnáctá a dosáhla druhého nejlepšího výsledku v kariéře. Titul získala poprvé Kanaďanka Catherine Pendrelová, která tak završila úspěšnou sezonu, v níž skončila celkově druhá ve Světovém poháru. Nashová přišla o kontakt s nejlepšími hned v prvním kole, v němž upadla. Na svou kolegyni z amerického týmu Luna Pendrelovou, která vyhrála i srpnový závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě, ztratila nakonec osm minut.

Kateřina Nash
zdroj: ČT24

"Hrozný den, spadla jsem tolikrát, co za celou sezonu ne," láteřila třiatřicetiletá Nashová, jejímž maximem na MS zůstalo dvanácté místo. Historicky nejlepším českým výsledkem v závodu žen je nadále devátá pozice Kateřiny Neumannové z roku 1995.

Devětadvacetiletá Pendrelová porazila o 28 sekund obhájkyni titulu Polku Maju Wloszczowskou. Na startu chyběla Tereza Huříková, která si při tréninku v dějišti šampionátu zlomila po pádu klíční kost. 

MS horských kol v Champéry :

Muži: 1. Kulhavý (ČR) 1:44:30, 2. Schurter (Švýc.) -47, 3. Absalon (Fr.) -1:26, 4. Hermida (Šp.) -2:09, 5. Flückiger -4:29, ...11. Škarnitzl -5:50, 24. Spěšný -8:31, 33. Friedl -10:43, 67. Ulman (všichni ČR) -2 kola. 

Ženy: 1. Pendrelová (Kan.) 1:46:14, 2. Wloszczowská (Pol.) -28, 3. Lechnerová (It.) -1:36, 4. Kalentěvová (Rus.) -2:05, 5. Schneitterová (Švýc.) -3:27, ...14. Nashová -8:02, 44. Havlíková -2 kola

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články