Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Kulhavý se dočkal, vybojoval zlato na MS

Pietermaritzburg Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý se dočkal posledního vytouženého titulu, protože opanoval závod mistrovství světa v maratonu horských kol v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Druhý skončil Rakušan Alban Lakata, bronz získal největší favorit Christoph Sauser ze Švýcarska. Skvěle se vedlo i Tereze Huříkové, úřadující evropská šampionka dojela mezi ženami třetí.

Kulhavý, jenž na nedávném evropském šampionátu právě na týmového kolegu Sausera jako na jediného nestačil, si splnil velký sen. A zároveň také cíl, který měl, než se jednou s aktivní kariérou rozloučí.

"Jsem strašně šťastný. Byl to jeden z mých hlavních cílů v sezoně a jsem první na světě, který má zlatý hattrick z mistrovství světa, olympijských her i maratonského MS," uvedl po dojezdu Kulhavý. V roce 2011 navíc dokázal vyhrát i celý seriál Světového poháru.

Podle svých slov prožil úžasný závod. "Ze začátku to nebylo nic moc, ale pak jsem se rozjel. Zaútočil jsem v sekci, kterou jsem vůbec neznal. Trať mi ale seděla," pochvaloval si Kulhavý. Velké ambice měl už loni, ale závod v rakouském Kirchbergu brzy vzdal. Dnes ovšem absolvoval celých 95 kilometrů a nejlépe ze všech. "Zůstali jsme v pěti a pak jsem klukům ve sjezdu ujel," doplnil Kulhavý, jenž si mohl dovolit donést kolo za cílovou pásku triumfálně nad hlavou.

Jaroslav Kulhavý a Annika Langvadová
zdroj: Gameplan Media

Huříková podtrhla úspěch třetím místem

Sedmadvacetiletá Huříková, která se stala před téměř devíti lety juniorskou světovou šampionkou v cross country, dlouho čekala na medailový úspěch mezi seniorkami. Dočkala se až před dvěma týdny na ME v Irsku. I proto odjížděla na jih Afriky coby jedna z favoritek.

Tuto roli potvrdila, vylepšila loňskou šestou příčku a po triumfu na ME získala krátce po sobě další medaili. Rychlejší byly při neúčasti obhájkyně titulu Norky Gunn-Rity Dahleové-Flesjaaové jen nová mistryně světa Dánka Annika Langvadová a Němka Sabine Spitzová.

Mistrovství světa v maratonu horských kol v Pietermaritzburgu (JAR):

Muži (95 km): 1. Kulhavý (ČR) 4:15:59, 2. Lakata (Rak.) -3:18, 3. Sauser -4:13, 4. Huber (oba Švýc.) -6:58, 5. Vastaranta (Fin.) -7:27, 6. Wawak (Pol.) -7:40, ...11. Novák -13:37, 26. Hudeček -25:26, 31. Ulman -29:12, 34. Raboň (všichni ČR) -31:08.

Ženy (74 km): 1. Langvadová (Dán.) 3:50:54, 2. Spitzová (Něm.) -5:26, 3. Huříková (ČR) -8:57, 4. Süssová -16:13, 5. Kleinhansová (obě Švýc.) -20:38, 6. De Grootová (JAR) -21:36.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články