Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Kulhavý, Schurter či Absalon. Elitu horských kol čeká start Světového poháru

Ačkoli si jeden z nejlepších bikerů světa Julien Absalon přivodil zlomeninu chrupavky v zápěstí, mohl by se objevit na startu nového ročníku Světového poháru horských kol. Sedmatřicetiletý Francouz se zranil při tréninku na trati ve Stellenboschi v Jihoafrické republice, kde nová sezona SP začíná. K hlavním soupeřům Jaroslava Kulhavého bude patřit i Nino Schurter ze Švýcarska. Přímý přenos úvodního závodu žen sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v sobotu od 11:15, mužský závod pak na webu od 13:30.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Při tréninku na jedné z pasáží se již v minulém týdnu zranil mladý Dán Simon Andreassen a zlomil si lícní kost. Dvojnásobný olympijský vítěz (2004 a 2008) Absalon, který předloni ovládl seriál SP již posedmé v kariéře, i Andreassen ale nechtějí první větší závod sezony zmeškat, není tak vyloučené, že se na startu přesto objeví.

Trať ovšem přes nepříjemné pády několika dalších závodníků nevybočuje podle všeho z již tak vysoké náročnosti, na niž jsou závodníci zvyklí.

"Je to hodně podobný styl tratě, jako býval Pietermaritzburg nebo Cairns. Okruh nabízí úplně všechno, prudký stojky, pasáže pěkně do tahu, rychlý traily, technický sekce. Vizuálně jsou ty sekce poměrně zajímavý, ale jízdně to je v pořádku. Zrádný je přeschlý podklad; trhá se to a je to neskutečně prašný," přiblížil zkušený český jezdec Jan Škarnitzl.

Na startu bude také i přes menší tréninkové manko kvůli nachlazení z přípravy před měsícem na Kanárských ostrovech česká jednička Kulhavý. Nijak ale nezastírá, že větší důraz klade na prestižní vytrvalostní závod dvojic Cape Epic. Ten se pojede rovněž v Jihoafrické republice, začne prologem v neděli 18. března a zahrnuje poté dalších sedm etap. Po třech startech ve dvojici s Christophem Sauserem zkusí Kulhavý tentokrát spolupráci s Američanem Howardem Grottsem, který je o osm let mladší.

"Jestli by se mělo projevit mé manko, tak spíše v intenzitě, a tedy v závodě Světového poháru, ale samotný Cape Epic je o vytrvalosti a tu si myslím, že mám dobrou," ujistil Kulhavý, který je odhodlaný během sezony ohrozit výsadní Schurterovu pozici z poslední doby.

Jednatřicetiletý Švýcar v posledních letech dominuje. Vyhrál poslední tři světové šampionáty, olympijský závod v Riu de Janeiro, loni pak popáté v kariéře vévodil celkovému pořadí Světového poháru, přičemž opanoval všech šest závodů seriálu. "Už je to tak trošku nuda a rád bych sám za sebe i za horská kola, aby vyhrával také někdo jiný," podotkl Kulhavý.

Ve Stellenboschi se představí celkem 11 českých bikerů. Kromě Kulhavého a Škarnitzla je pozornost zaměřena především na Ondřeje Cinka. Držitel bronzu z MS ve Vallnordu (2015) se po roce na silnici, během něhož si zkusil i slavnou Tour de France, vrací zpět k horským kolům.

Koncem května zavítá série SP opět do Nového Města na Moravě, tamní závod bude třetí v pořadí. Vrcholem sezony bude mistrovství světa v Lenzerheide. Hlavní závody elitní kategorie mužů i žen jsou ve Švýcarsku na programu v sobotu 8. září.

Program závodů SP cross country v sezoně 2018:

10. března - Stellenbosch (JAR),

18.-20. května - Albstadt (Něm.),

25.-27. května - Nové Město na Moravě,

6.-8. července - Val di Sole (It.),

13.-15. července - Vallnord (And.),

10.-12. srpna - Mont-Sainte-Anne (Kan.),

24.-26. srpna - La Bresse (Fr.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články