Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kulhavý s Huříkovou skončili na ME pod stupni vítězů

Moskva – Za mohutného lijáku si pro čtvrté místo na mistrovství Evropy v cross country dojela Tereza Huříková, když na bronz ztratila ve finále pouhých dvacet sekund. Už sedmý titul v kariéře vybojovala v Moskvě norská favoritka Gunn Rita Dahleová-Flesjaaová. Vítězství z posledních dvou let naopak neobhájil Jaroslav Kulhavý, když skončil až na celkovém pátém místě.

Tereza Huříková
zdroj: Isifa autor: Jan Susanka

Ačkoli bikerkám znepříjemňoval závod na 22,5 km vytrvalý déšť, Huříkové přinesl štěstí. "Tušila jsem, že jedu dobře. Modlila jsem se, aby nepřestalo pršet, to by byl konec. Jela jsem si pořád svoje tempo a využívala korýtek s tekoucí vodou. Tam to neklouzalo a já mohla všechno jezdit," řekla serveru mtbs.cz juniorská mistryně světa z roku 2005.

Huříková loni na ME na Slovensku ztratila na velezkušenou Dahleovou přes sedm minut a byla dvacátá, dnes její ztráta na olympijskou vítězku z Atén 2004 a majitelku šesti zlatých z MS činila jen dvě a půl minuty. Evropskou šampionkou se Dahleová stala už posedmé.

Českou cyklistku porazily ještě stříbrná Švýcarka Esther Süssová a jiná olympijská vítězka, čtyřicetiletá Němka Sabine Spitzová. "Do poslední chvíle jsem ani nevěděla, že jsem čtvrtá. Nechtěla jsem po nikom, aby mi hlásil, jak na tom jsem, abych se nestresovala," dodala Huříková.

Mezi muži vystřídal Kulhavého na evropském trůnu Němec Moritz Milatz, jenž v cílovém spurtu těsně porazil do té doby překvapivě vedoucího Španěla Sergia Mantecona. Před Kulhavým, mistrem světa a vítězem Světového poháru, dojeli také Švýcar Ralph Näf a Francouz Julien Absalon. 

"První dvě kola ještě šly, ale pak se to skoro celé běhalo a zlomil jsem se psychicky. Nechtělo se mi závodit, hodně jsem se tam plácal," přiznal Kulhavý, který měl stejně jako ostatní velké problémy s technikou. "Neřadilo mi to, ale to snad úplně každému. Tak jsem spadnul na hlavu a rozbilo se mi upínání vzadu na přilbě. Možná jsem to měl zabalit, ušetřil bych materiál, dneska mě to fakt nebavilo," dodal. 

Po sobotním triumfu Ondřeje Cinka v kategorii do 23 let už má ale česká výprava v Moskvě jedno zlato. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články