Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kulhavý po operaci: Ruka se zlepšuje každým dnem, na MS i do Ria chci být připravený

Praha - Zlomená ruka bikera Jaroslava Kulhavého se hojí podle plánu. Jednatřicetiletý olympijský vítěz z Londýna má sice při jízdě na horském kole stále potíže, přesto věří, že již na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě bude na přelomu června a července připravený bojovat o nejvyšší posty. Stejně tak poté i při obhajobě zlata v Riu de Janeiro.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Nejhorší jsou pro tu zlomenou ruku samozřejmě nárazy, který jsou na těch horských kolech docela velké. S tím ještě bojuju, ale každým týdnem, každým dnem se to zlepšuje. Kost už by měla být srostlá, drží to šrouby a dráty, tak už by neměl být problém," popsal  Kulhavý.

Sám doufá, že v průběhu dvou, maximálně tří týdnů už bude ruka naplno rozhýbaná. "A nebude mě to pak omezovat. Už se budu moct soustředit na to, abych se připravil do Nového Města i na OH v Riu. Času není hodně, ale myslím, že když nenastanou komplikace, dá se to stihnout. Alespoň nemám čas přemýšlet o hloupostech," prohlásil Kulhavý.

Připustil, že kromě rozsahu hybnosti bojuje stále také s bolestí. "Ruka je samozřejmě hodně oslabená a unavená. Teď jsem byl na Lago di Garda, kde jsem jel maraton a po nějakých pěti minutách ve sjezdu, jak ta ruka není zpevněná, tak má tendenci se pouštět. A to není ideální, když člověk nemůže brzdit," smál se Kulhavý.

"Ve sjezdu se nelze pouštět, je to pak hodně nebezpečné a člověk si na to musí dávat pozor. To je to největší omezení. A jsem pak u toho samozřejmě pomalý, takže se ohlížím a uhýbám, aby mě mohli ti za mnou předjet, což také není ideální a příjemné," doplnil. Snaží se připravovat naplno, jak je jen možné, ale není úplně snadné odhadnout, kam až může zajít.

"Rehabilitace probíhá a já se snažím, jak to jde. Nejlepší je to hodně rozhýbávat a jezdit i někde na tom limitu. Na Lagu, kde jsem jel část toho závodu, tak to druhý den bylo zase o poznání lepší. Postupně se to lepší a já doufám, že to brzy bude v pohodě, všechno jde podle plánu. Do kopce mohu jet neomezeně," ujistil. Limitem je pro něho, že z kola nespadne.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Je fakt nepříjemné, když pak člověk v určitou chvíli přestává na tom kole brzdit a ta ruka se přestává držet řídítka, což je samozřejmě špatně. Ale já nemůžu zvolit možnost, že zastavím. Když ten kopec je prudký, kolo se rozjede a jedinou šancí, jak z toho vystoupit, je spadnout. A to si nemůžu dovolit, protože by to mohlo dopadnout ještě hůře než předtím," přiblížil Kulhavý. S návratem k závodění mu pomáhá i ortéza.

"Zatím mám standardní. Teď ale dostanu speciální karbonovou, se kterou budu jezdit asi až do Ria. Určitě to pomůže. Bez ortézy bych daleko nedojel. Už jsem to zkoušel bez ní, ale je to důležitá opora," připustil Kulhavý. Od 12. dubna, kdy mu lékaři sundali sádru, však urazil obrovský kus cesty. "To nebylo s rukou možné vůbec nic. Nemohl jsem se ani obléknout. V běžném životě by to asi nevadilo, dostal bych se postupně do toho, ale u sportovce je to jiné. Čekají mě letošní cíle, které nejsou malé, tudíž je to samozřejmě nepříjemné," uzavřel Kulhavý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články