Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kulhavý je po sezoně snů Králem cyklistiky

Brno - Biker Jaroslav Kulhavý byl po sezoně snů vyhlášen Králem cyklistiky za rok 2011. Ocenění v domácí anketě získal podruhé za sebou. Suverén letošní sezony v olympijské disciplíně cross country horských kol vyhrál mistrovství světa i Evropy a také Světový pohár. Cenu převzal na dnešním slavnostním večeru v Brně. Kulhavý získal 366 bodů, druhý v anketě cyklokrosařský mistr světa Zdeněk Štybar měl o polovinu bodů méně. Třetí v absolutním pořadí skončil silničář Roman Kreuziger.

Jaroslav Kulhavý je Králem cyklistiky
zdroj: ČTK autor: Igor Šefr

"Trochu jsem s tím počítal. Výsledky byly letos bez chyby, všechny důležité závody se mi podařilo vyhrát," řekl Kulhavý novinářům. Šestadvacetiletý biker, jenž letos zcela dominoval své disciplíně, se stal nedávno armádním sportovcem roku2011 aje také jedním z aspirantů na přední příčky v anketě Sportovec roku.

Šanci na vítězství si příliš nedává. Favorizuje tenistku Petru Kvitovou, která letos vyhrála Wimbledon, Turnaj mistrů a s českou reprezentací také Fed Cup. "Bude asi jednička, tenis má u nás úplně jinou tradici. Výhrou na Masters si to tak trochu pojistila," uvedl Kulhavý. Osobně příliš nepočítá ani s druhým nebo třetím místem. "Perfektní rok měl například Jaromír Jágr," řekl Kulhavý. Podle něj by vítězství v anketě Sportovec roku závodníkovi v cross country mohlo snad přinést prvenství na olympiádě, která Kulhavého čeká za rok.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: mtbs.cz autor: Michal Červený

V anketě Král cyklistiky hlasovalo 48 novinářů a členů výkonného výboru svazu cyklistiky. "Pouze dva dali na první místo někoho jiného, než celkového vítěze," uvedl za pořadatele ankety Jan Němec.

Kulhavý se loni stal po Michalu Prokopovi teprve druhým zástupcem horských kol, který v anketě zvítězil. Anketa vznikla v roce1965 ajejími nejčastějšími vítězi jsou legendy kolové bratři Pospíšilové, kteří vyhráli osmkrát. Celkem šestkrát ovládli anketu cyklokrosaři, třikrát vyhrál Kreuziger.

V Brně byli oceněni i další cyklisté. Nikola Lebánková za sálovou cyklistiku, cyklokrosař Štybar, za handicapované cyklisty Jiří Ježek, v kategorii BMX Jana Horáková a v trialu Roman Chvojka. Kulhavý vyhrál také kategorii cross country, mezi dráhaři kraloval Milan Kadlec a mezi silničáři Kreuziger. Doprovodnou anketu Miss cyklistiky vyhrála patnáctiletá Denisa Bartizalová, která závodí na silnici i v cross country. Nejsympatičtějším cyklistou byl v internetovém hlasování zvolen Kulhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Kulhavý - Král cyklistiky
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články