Kulhavému se v Austrálii dařilo i přes zdravotní problémy

Praha - Desátý, tak skončil Jaroslav Kulhavý ve svém prvním závodě světového poháru této sezony. V australském Cairns překonal i pád a nyní věří, že tím započal jeho návrat zpět mezi špičku. Dařilo se i Ondřeji Cinkovi, který je v současnosti i díky problémům Kulhavého českou jedničkou. Oba nyní chtějí uspět v dalším podniku seriálu, který se pojede v Novém Městě na Moravě.

Je nám líto, video expirovalo.
Bikeři Kulhavý a Cink se vrátili ze závodů v Austrálii

Před závodem v Cairns si Kulhavý říkal, že hranicí spokojenosti je první patnáctka. "Ta desítka je tedy nad plán po všech těch problémech," řekl devětadvacetiletý závodník stáje Specialized. Trápily ho zdravotní neduhy – největší komplikací byla zlomená čéška v pravém koleně. "Bylo tam několik chyb, které mě stály umístění. Teď je jen na mně, abych to odstranil," prohlásil.

Kulhavý počítá, že během dvou až tří týdnů už se dostane do obvyklé pohody. "Už jsem počítal po tom pádu, kdy mi doktoři řekli, že to je minimálně na měsíc, že Nové Město musím stihnout. A tak to i vychází. Tam by to mělo být už stoprocentní," ujistil Kulhavý. Těší se nejen kvůli skvělé atmosféře a podpoře diváků. "I na závod samotný, protože jsem toho zatím moc neodjel a chuť do závodění mám hodně velkou. Konečně snad budu moct jet úplně vepředu a bojovat o nejvyšší příčky."

"Těším se na kolo, abych se rozhýbal, protože jsem celý takový naražený. Nic jednoduchého. Ale jinak myslím, že jsem to zvládl dobře. Byl to takový nevinný pád, ale být to na to druhé koleno, jsem tady asi zase s ortézou. Bylo to přesně místo, kde jsem měl zlomenou čéšku, akorát naštěstí na druhé noze," uvedl Jaroslav Kulhavý.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Když jsem tři roky dozadu vyhrával jeden závod za druhým, i tehdy jsem říkal, jak je neuvěřitelné, že se člověku všechna smůla vyhýbá. Defekty, pády, zdraví... Vždy to ale jednou přijde a tělo si to asi musí vybrat. Ale snad už je to za mnou, cítím se docela dobře a nejde o nic, co by mě mělo ovlivnit," dodal Kulhavý.

Českou jedničkou je tedy momentálně Ondřej Cink, čtvrtý a osmý muž pořadí v předchozích závodech. "Jsem rád, ale Jarda se určitě vrátí. Je to olympijský vítěz, mistr světa – to já ještě nemám, ale doufám, že to také jednou dokážu," řekl Cink. 

  • "Samozřejmě mu chybí nějaké velké vítězství, ale možná jsem byl o rok starší, když jsem vyhrál první světový pohár, takže ten čas pořád má. Myslím, že má našlápnuto perfektně," myslí si o Cinkových možnostech Jaroslav Kulhavý.
Ondřej Cink
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Po Novém Městě Kulhavého čekají další vrcholy sezony v podobě mistrovství světa či světového šampionátu v maratonu v Pietermaritzburgu, který je Kulhavého dlouhodobým cílem. "Byl bych první na světě, kdo má z maratonu a crosscountry všechny tituly. To bych si chtěl splnit, než jednou skončím," uvedl Kulhavý. Založil také svou vlastní stáj, ve které se snaží podporovat mladé bikery.

V tomto roce bojuje o rovněž podmínky nové smlouvy. "Osobní partnery mám až do roku 2016 do olympiády v Riu, takže jsem v klidu. Někde jezdit budu. Není to žádná velká komplikace, ale ta smlouva může být lepší, nebo horší. A poslední výsledky jsou nejvíc vidět," uvedl Kulhavý, jenž se nyní představí na maratonu u Lago di Garda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články