Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kulhavého čeká výzva Everesting. Lysou horu musí na kole zdolat třináctkrát

V sedle kola už strávil osm hodin, jenže na silnici. Nyní olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý bude dřít jízdou na vrchol Lysé hory v Beskydech. Zapojí se do výzvy zvané "Everesting", při níž potřebuje nastoupat 8848 výškových metrů opakovanými výjezdy. Akcí podpoří Českou olympijskou nadaci.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Plíhal Libor

Odstartuje už v půl šesté ráno. Aby nastoupal výšku odpovídající Mt. Everestu, potřebuje dominantu Beskyd vysokou 1323 metrů zdolat třináctkrát. Čeká ho přibližně 190 kilometrů po silnici i na prudkém terénu sjezdovky.

Neoficiální rekord v "Everestingu" vytvořil v pátek americký biker Keegan Swenson, jenž ho v Utahu zvládl za sedm hodin, čtyřicet minut a pět sekund.

Kulhavý vyhrál během bohaté kariéry prakticky vše, co se vyhrát dalo. "Everesting" ale pro něho představuje neprobádané území. "Vždycky mě zajímalo, jaké to je zdolat převýšení 8848 metrů. A jelikož se teď nezávodí, mám možnost to zkusit. Na kole jsem seděl přes osm hodin v kuse, ale to bylo na silnici, kde to není tak náročné fyzicky. Tady nejsem schopný říct, jaké to bude," uvedl Kulhavý.

Podle něj se bude lámat chleba zhruba po pěti hodinách. "Síly budou ubývat a důležité bude doplnit energii a předejít křečím," řekl olympijský vítěz z Londýna a stříbrný medailista z Ria. "Důležité budou sjezdy, tam musím nahnat čas. Že bych nedokončil, to nemůžu dopustit, jelikož by si mě všichni kamarádi dobírali," řekl pětatřicetiletý biker. "Je to pro mě výzva a přišlo mi fajn ji spojit s Českou olympijskou nadací, jejímž jsem patronem," podotkl.

Chce pomoci zůstat u sportu dětem, kterým by v tom jinak bránil nedostatek financí. Do jeho virtuálního týmu #8848prodeti se nákupem osobního startovního čísla na webové stránce www.olympijskanadace.cz za nejméně 100 korun ve prospěch České olympijské nadace může přidat každý.

"Nadace podporuje děti z rodin, které řeší finanční problémy. Je tady koronavirová krize a lidí, kteří budou mít potíže, bude mnohem víc. Zároveň je dobré nezapomínat na sport a sportování dětí je o to důležitější. Takže si myslím, že je potřeba je podpořit, aby se k němu dostaly," řekl Kulhavý.

Nadace, která podporuje sportovce ve věku 6 až 18 let, funguje od konce roku 2012. "Za tu dobu podpořila skoro 3000 dětí z 92 různých sportů průměrným příspěvkem kolem 5600 korun. Může se to zdát málo, ale v některých případech i pár stovek korun stačí k tomu, aby dítě dál sportovalo," řekl generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Zapojit se do Kulhavého výzvy je možné i bez kola. Stačí si koupit startovní číslo a vybrat si sportovní aktivitu - například ujít 8848 kroků, uběhnout 8848 metrů nebo vyjít na nejbližší kopec. Akce potrvá do 8. června. Každý účastník může vyhrát ceny od Kulhavého i nadace.

"Byl bych rád, aby se zapojilo alespoň 8848 lidí," uvedl Kulhavý. Každý, kdo si číslo zakoupí, bude moct v pátek tipovat na jeho facebookovém profilu, kolik času stráví na kole, než pomyslný Everest pokoří. "Autora nejpřesnějšího tipu pozvu na vyjížďku a večeři s nocí v hotelu s wellness v Čeladné," slíbil Kulhavý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články