Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kristoff finišoval mocně, ale v Nancy slaví svůj první triumf Viviani

Elia Viviani je poprvé vítězem etapy na Tour de France. Italský spurter ze stáje Deceuninck-QuickStep porazil ve finiši v Nancy Alexandera Kristoffa a Caleba Ewana. Ve žlutém dresu zůstává Vivianiho týmový kolega Julian Alaphilippe.

Elia Viviani
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

V Nancy došlo na druhý sprinterský finiš letošního ročníku. Na rozdíl od první etapy, kdy zvítězil překvapivě Mike Teunissen, se tentokrát prosadil jeden z hlavních favoritů. Elia Viviani před sebe nepustil Caleba Ewana a v samotném závěru dokázal přesprintovat Alexandera Kristoffa. Třetí skončil Ewan, čtvrté místo patřilo Peteru Saganovi.

"Znamená to pro mě hodně, i když tomu ještě nedokážu ani věřit. První šanci v Bruselu jsem promarnil, ale po včerejším výkonu Juliana Alaphilippa jsme si v týmu hodně věřili. Musím všem poděkovat za skvělou v práci, já jsem v závěru už jen musel splnit svou úlohu. Jejich timing byl skvělý," líčil v cíli v Nancy italský vítěz Viviani.

Ve žlutém pokračuje Julian Alaphilippe, který si drží dvacetivteřinový náskok před druhým Woutem van Aertem. Z hlavních favoritů na celkové pořadí je na tom nejlépe Steven Kruijswijk, jemuž náleží třetí příčka s mankem 25 sekund. Romanu Kreuzigerovi patří 37. místo, ztrácí minutu a devatenáct vteřin.

Jak etapa probíhala?

Rovinaté dny bývají pro uprchlíky sisyfovskou prací. Několikahodinová usilovná práce vyjde téměř vždy nazmar, alespoň co se výsledku týče. Peloton hrstku závodníků pohltí, uprchlíci končí znavení a vítězství oslaví jiní. Jenže silniční cyklistika je také o uspokojení sponzorů, kteří si máloco přejí více než hodiny strávené před TV kamerami.

Po čtvrté etapě Tour de France byli spokojení manažeři společností Wanty, Gobert a CCC. Tým Wanty-Gobert měl v úniku dokonce hned dvojici Frederika Backaerta a Yoanna Offreda, polské CCC zase spoléhalo na vysokého Michaela Schära. Společně ukrajovali kilometry z Remeše směrem do cílového Nancy.

Peloton vedený sprinterskými stájemi nebyl ale nikdy z dohledu a situaci zcela bezpečně kontroloval. Šestnáct kilometrů před Nancy bylo po úniku veta a na čele začala hektická strkanice o pozice. Tu nakonec vyhráli jezdci z Deceunincku-QuickStep, kteří ideálně do finiše přivezli Eliu Vivianiho. A Ital jejich podporu zúročil ve vítězství.

Tour de France - 4. etapa (Remeš - Nancy, 213,5 km):

1. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step) 5:09:20, 2. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 3. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 5. Groenewegen, 6. Teunissen (oba Niz./Jumbo-Visma), 7. Nizzolo (It./Dimension Data), 8. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 9. Matthews (Austr./Sunweb), 10. Laporte (Fr./Cofidis), ...37. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 14:41:39, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -20, 3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma), 4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) oba -25, 5. Matthews, 6. Bernal (Kol./Ineos) oba -40, 7. Thomas (Brit./Ineos) -45, 8. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -46, 9. Van Avermaet (Belg./CCC), 10. Woods (Kan./EF Education First) oba -51, ...33. Kreuziger -1:19.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články