Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Krev na plicích, rychlý návrat a úspěšná kvalifikace. Čeští dráhaři vyjeli olympijské místenky

Velký úspěch pro českou dráhovou cyklistiku. V Paříži nebudou chybět po šestnácti letech čeští vytrvalci. Jan Voneš a Denis Rugovac vybojovali pro Česko na nadcházejících Hrách tři místa. Dvě v závodě dvojic – madisonu – a jedno v omniu – dráhovém víceboji. 

Je nám líto, video expirovalo.
Dráhaři Rugovac a Voneš o kvalifikaci na OH

Definitivu si přivezli z kanadského Miltonu, kde skončili devátí, ale zatím nemají Paříž jistou. "Vyjeli jsme místa pro Česko, jsme na ně čtyři," vysvětluje třiadvacetiletý Voneš s tím, že budou ještě další závody, které definitivně rozhodnou, kdo do Paříže pojede. "Jsme v lepší výchozí pozici, ale musíme ji obhájit," dodává o osm let starší Rugovac.

Ten měl přípravu na olympijskou sezonu o to složitější, že se těžce zranil v září při závodě Okolo jižních Čech. "Měl jsem zlámaná žebra, lopatku, krev na plicích, ale chtěl jsem se rychle vrátit, nejdřív do života a potom i na kolo," vysvětloval zkušený cyklista.

Přiznal, že velkou motivací pro něho byla olympijská kvalifikace. "Dali jsme tomu všechno, ještě než začal olympijský cyklus, a díky tomu jsme to zvládli," tvrdí.

A hned se vrací ke kvalifikaci. "Deset dvojic postupovalo na olympiádu. Konkurence byla velká. Našimi největšími soupeři byli Švýcaři. A na jejich úkor jsme v Kanadě to místo získali," komentoval Rugovac postup na Hry.

Jsou spolu už tři roky a hlavně v madisonu, kde se oba střídají na dráze, je spolupráce důležitá. Těší se, že jim olympijský sen vyjde. "Olympiáda je nejvíc, v Paříži budou ti nejlepší – chtěli bychom být do osmého místa," dodává mladší z dvojice.

Závodí spolu, přitom jeden patří klubu v Brně a druhý v Prostějově. Oba ale zastřešuje Dukla. "Ta nám dává podporu na větší závody a naše domácí týmy, ty menší," vysvětluje Voneš.

Oba jezdí v rámci přípravy i silniční závody. "Ale dráha je srdcovka," dodává Voneš. "Bez silnice to ale v přípravě nejde. Je těžké kombinovat na špičkové úrovni obojí, i když dost cyklistů to dokáže," dodává Rugovac.

Jejich trenérem je bývalý úspěšný olympionik Milan Kadlec a za necelý měsíc je čeká závod v Praze. "Potom pojedeme soustředění ve vyšší nadmořské výšce. Pak návrat a snad odjezd do Paříže," věří oba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články