Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kreuziger ukončil profesionální kariéru, v cyklistickém světě ale zůstává

Veleúspěšná kariéra Romana Kreuzigera je minulostí. Český reprezentant, který v roce 2013 obsadil na Tour de France páté místo, se ji v 35 letech rozhodl ukončit. V cyklistickém kolotoči však bude pokračovat i nadále a stane se sportovním ředitelem stáje Bahrajn Victorious, kde bude mít na starosti především klasikáře. Své rozhodnutí oznámil na tiskové konferenci v Praze.

Roman Kreuziger
zdroj: Damian Murphy

Kreuziger končí i přesto, že měl na stole nabídku ročního kontraktu ze stáje Gazprom-RusVelo, jejíž barvy hájil v této sezoně. "Po dvou letech, kdy jsem tomu dával všechno, ale nedostávalo se mi výsledků, na které jsem zvyklý, jsem se rozhodl. Byl to takový malý signál k tomu to pozměnit a přejít do trochu jiné role," řekl Kreuziger.

Přiznal, že roli v jeho rozhodování sehrál i fakt, že nebyl v olympijské nominaci. "Nebyl jsem pozván na olympiádu, na kterou jsem se připravoval. Věděl jsem, že do dalších Her je daleko. Šlo o takový první impulz. Tím dalším byla pak zranění, která jsem měl po létě. Natržený sval a problém s achilovkou - to byly známky toho, že tělo už si asi potřebuje odpočinout a není připraveno na tréninkové dávky každý den."

"Teď strávím spoustu času v autě. Jsem zvyklý být 200 až 250 dní z roku na cestách, teď jich bude samozřejmě méně, abych se mohl věnovat i rodině, ale na druhou stranu se na to těším," dodal s tím, že se bude věnovat i jiným projektům. "V týmu o tom ví, že mám i jiné věci, ať už jde o mou Roman Kreuziger Cycling Academy, nebo o osvětu ohledně cyklistů a řidičů 'Ukaž respekt', což je projekt, který nabírá na obrátkách," připomněl.

Cítil křivdu kvůli olympiádě? "Pro trenéra to nebylo snadné. Být to jen na rozhodnutí Tomáše Konečného, asi by mě tam i dal, ale zasedá k tomu komise a asi neuznali za vhodné, že bych se na závod připravil, i když si myslím, že vždy, když jsem řekl, že se na nějaký závod připravím, tak jsem tam odvedl maximum. Ale to už je minulost," konstatoval Kreuziger.

Pomohlo mu to naopak v rozhodování. "Protože olympiáda v Paříži je daleko a světové šampionáty v příštích letech nebudou úplně pro mě. Vyhodnotil jsem si, že nabídka je vlastně skvělá a je třeba otočit list. Spousta mých kamarádů, které jsem měl v pelotonu od roku 2006, končí. Když jsem to na Sicílii říkal Nibalimu, posteskl si, že už tam na to bude sám. Cyklistika se hodně změnila, je výbušnější a jsou tam mladší závodníci," podotkl.

Dennodenní studium

Definitivně měl jasno už v polovině září. "Bylo to poměrně rychlé," připustil. Jeho posledním závodem byl podnik Kolem Sicílie. "Spousta lidí se toho konce bojí v tom, že nemají plány do budoucna a neví, co budou dělat, ale já už jako sportovec vše pečlivě plánoval a vím to i v tomto případě. Už 8. listopadu mě čekají zkoušky na sportovního ředitele u UCI, takže teď se každým dnem učím a vím, že budoucnost mám zajištěnou, i když to není snadné, protože buňky nejsou úplně zvyklé si číst a dělat poznámky," pousmál se Kreuziger.

Dohoda s novým zaměstnavatelem byla podle jeho slov tak trochu shodou náhod. "Měl jsem tu nabídku od Gazpromu, ale jak znám hodně lidí z Bahrajnu - ať už mezi závodníky nebo i v personálu kolem - tak mi řekli, že hledají sportovního ředitele. Měli jsme pak pár schůzek a došli k závěru, že jim tam zapadám a budu se tam hodit. Proto jsem se rozhodl pro ně."

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

S bahrajnskou stájí měl možnost podepsat dvouletou smlouvu, ale nakonec se rozhodl jen pro roční spolupráci. "Těší mě, že se vracím do WorldTour a budu dál v cyklistice na nejvyšší úrovni, byť v jiné roli. Uvidíme, jak to bude vypadat. Podepsal jsem zatím na rok, abych zjistil, zda mě to bude naplňovat. Určitě to nebude tak, že bych se teď měl nudit. Nejsem v depresi z toho, že končím," ujistil Kreuziger.

"Strávil jsem spoustu let jako profesionál a jsem zvyklý na aktivní život. Zůstat jen doma nemůžu, to by se mnou bylo k nevydržení. Jsem rád, že u cyklistiky mohu pokračovat, a ještě navíc ve WorldTour. Těším se na to, je to pro mě nová výzva do života," doplnil.

Jeden z dlouhodobě nejlepších českých silničářů ukončil kariéru po 16 sezonách v profipelotonu. Právě u jeho jména zůstávají nadále zapsaná česká maxima v umístěních na Tour de France (5.) a mistrovství světa (6.). V úspěšném roce 2013 dosáhl také na jeden z nejcennějších triumfů v podobě vítězství na závodě Amstel Gold Race.

"Rok 2013 byl výjimečný. Na Amstel jsem se vždy moc rád vracel a jel jsem ho mockrát, určitě je to jeden z nejoblíbenějších závodů, ale i rok 2008, kdy jsem vyhrál Kolem Švýcarska, byl top. Chybí mi snad jen pódium na Grand Tour, ale jinak myslím, že si nemohu stěžovat," ohlédl se za úspěšnou kariérou Kreuziger.

Česká cyklistika tak přišla o druhou hvězdu v průběhu několika dnů. V úterý oznámil svůj záměr skončit po sezoně silniční kariéru devětadvacetiletý Petr Vakoč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články