Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Kreuziger svůj pyrenejský útok nedotáhl

Luz Ardiden (Francie) - Vítězem dvanácté etapy Tour de France se stal španělský cyklista Samuel Sánchez, pro kterého to byl první etapový vavřín na "Staré dámě". Žlutý trikot lídra závodu udržel Francouz Thomas Voeckler, který projel cílem v lyžařském středisku Luz Ardiden jako devátý se ztrátou 50 sekund. Romanu Kreuzigrovi nevyšel únik, do kterého se pustil při stoupání na La Hourquette d'Ancizan, kdy začal stíhat skupinku uprchlíků.

Český závodník na čas spojil síly s Francouzem Sylvainem Chavanelem, na následný nejvyšší vrchol dne Tourmalet už vystoupal sám. Prémií na slavném vrcholu vysokém 2115 metrů projel jako první Francouz Jérémy Roy, na kterého osamocený Kreuziger ztrácel na pátém místě tři minuty.

Jedenáct kilometrů před cílem v závěrečném stoupání českého závodníka peloton dojel, stejně jako ostatní. Kreuziger dorazil do cíle ve výšce 1715 metrů nad mořem na 73. místě 17:28 minuty po vítězi.

Olympijský vítěz z Pekingu Sánchez v posledním kilometru 211 km dlouhé trasy předčil svého kolegu z úniku Belgičana Jelleho Vanenderta a ve 33 letech vybojoval premiérový etapový triumf na Tour.

Třetí dojel Lucemburčan Fränk Schleck, jenž získal k dobru 20 sekund na skupinku favoritů, z níž překvapivě odpadl v závěru obhájce titulu Alberto Contador. Španěl skončil osmý 43 sekund za Sánchezem.

Celkově vede Voeckler o 1:49 před Schleckem, jenž se posunul ze čtvrtého místa. Třetí Evans ztrácí 2:06. Contador na sedmé příčce zaostává o rovné čtyři minuty.

Voeckler před začátkem Pyrenejí očekával, že žlutý trikot ztratí. "Jsem rád, že jsem se spletl," smál se. "Bylo to nečekané. Člověk musí věřit, že žlutý trikot mu dodá motivaci navíc, když je výročí dobytí Bastily," uvedl ke státnímu svátku Francouz, kterého ve sjezdu v zatáčce potkal pád spolu s Němcem Andreasem Klödenem a Slovákem Peterem Velitsem, ale všichni tři byli rychle zpátky v sedle.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články