Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kreuziger spurtoval o druhé vítězství. Valgren byl však rychlejší

Roman Kreuziger byl velmi blízko svému druhému vítězství na nizozemské klasice Amstel Gold Race. Ve finiši spurtoval proti dánskému soupeři Michaelu Valgrenovi, který jej v koncovce sprintersky předčil. Kreuziger už slavný Amstel vyhrál v roce 2013. Na čtvrté příčce dojel Peter Sagan.

Michael Valgren poráží Romana Kreuzigera ve finiši Amstel Gold Race
zdroj: ČTK/BELGA autor: ERIC LALMAND

Kreuziger se nejprve pokusil o útok z dálky, když třicet kilometrů před cílem nastoupil spolu s Enricem Gasparottem. Oba někdejší vítězové nizozemské klasiky (Gasparotto dokonce dvojnásobný) byli posléze dostiženi malou skupinou, v níž se kromě Petera Sagana nacházel i Alejandro Valverde či Tim Wellens. Kdo naopak scházel, byl obhájce Philippe Gilbert.

Sagan překvapoval všechny a v ostrých kopcích se držel nejlepších. Velkou společnou hrozbu – totiž sprint proti trojnásobnému mistru světa – se Kreuziger a spol. pokusili zažehnat v závěrečném výstupu na Bemmeleberg. Michael Valgren nastoupil a český jezdec byl ten jediný, kdo se za dánským cyklistou dokázal vydat.

Je nám líto, video expirovalo.
Kreuziger dojel na Amstel Gold Race těsně druhý

Oba spolupracovali v posledních třech kilometrech a na cílové rovince mohlo začít taktizování. Kreuziger se posunul do čela a o pět let mladší soupeř neměl problém s tím jej ve spurtu porazit. Valgren nepřipustil pochyby a připsal si další letošní velké vítězství – v únoru již zvítězil na belgické klasice Omloop Het Nieuwsblad.

"Když jsem vyhodnotil situaci 800 metrů před cílem a podíval se dozadu, jak ostatní doskakujou, tak jsem preferoval tahat, protože náš cíl byl mít někoho na pódiu. I když je mrzuté nevyhrát, jsem s druhým místem spokojený," řekl Kreuziger a svému přemožiteli vysekl poklonu. "Klobouk dolů před Valgrenem, jel kostkové klasiky a má skvělou sezonu."

Pro třetí příčku si dojel odvážně riskující Gasparotto, za kterým spurt o čtvrtou příčku vyhrál Sagan. Hned za ním byl klasifikován Valverde, jehož dlouhé čekání tak nadále pokračuje – španělský veterán sice vyhrál prakticky kterýkoliv závod, prvenství na Amstelu mu však nadále uniká. Lídr Movistaru bude v akci příští týden na Valonském šípu, který v přímém přenosu odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Cyklistický jednorázový závod Amstel Gold Race (WorldTour) - 263 km:

1. Valgren (Dán./Astana) 6:40:07, 2. Kreuziger (Mitchelton-Scott) stejný čas, 3. Gasparotto (It./Bahrajn-Merida) -2, 4. Sagan (SR/Bora-Hansgrohe), 5. Valverde (Šp./Movistar), 6. Wellens (Belg./Lotto Soudal) všichni -19. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články