Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kreuziger se podle komise překročení antidopingových pravidel nedopustil

Praha - Rozhodčí komise Českého olympijského výboru ve svém verdiktu neshledala porušení antidopingových pravidel v případu Romana Kreuzigera. Ten má od 2. srpna zastavenou činnost a nemůže se účastnit cyklistických závodů – důvodem jsou údajné nesrovnalosti v jeho biologickém pasu. Proti rozhodnutí české komise se může Mezinárodní cyklistická unie, která Kreuzigerovi činnost pozastavila, odvolat. 

Sport
zdroj: ČT4

Výkyvy hodnot v biologickém pasu vyvolávají podezření z užití nedovolených podpůrných prostředků. Dosud však nebyl potrestán žádný cyklista, který nepřekročil hranice nastavené UCI. Kreuziger postavil svou obhajobu právě na tom, že výsledky jeho krevních testů z těchto hranic nikdy nevybočily.

  • "Komise přihlédla ke skutečnosti, že hodnoty ve sportovcově biologickém pasu nepřesáhly tzv. bazální (krajní) hodnoty, a zohlednila znalecké posudky předložené ze strany Mezinárodní cyklistické federace a ze strany sportovce, které tzv. abnormality vysvětlovaly," uvedl ČOV.

Přestože nesrovnalosti se vztahují k rokům 2011 a 2012, celý případ vyplul na povrch až letos krátce před Tour de France, kterou Kreuziger z preventivních důvodů po dohodě se svým týmem Tinkoff-Saxo vynechal. Sám závodník jakékoli porušení dopingových pravidel od začátku popíral.

Osmadvacetiletý jezdec, jenž loni na Tour dosáhl celkovým pátým místem historicky nejlepšího českého výsledku, má od UCI oficiálně zastavenou činnost od 2. srpna. Sportovní arbitrážní soud v Lausanne ve zkráceném řízení 20. srpna zamítl Kreuzigerovo odvolání, v září se pak kauzou začala zabývat rozhodčí komise ČOV.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články