Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kreuziger se dostal zpět do první desítky Tour

Bourg-de-Péage (Francie) - Český cyklista Roman Kreuziger se vrátil do elitní desítky průběžného hodnocení Tour de France. Ve dvanácté etapě, která měřila 210,5 km a vedla z Bourg-de-Péage do Mende, obsadil desáté místo a stejná pozice mu patří i celkově. Vítězem se poprvé při svém premiérovém startu v závodu stal Španěl Joaquin Rodriguez z týmu Kaťuša, jenž v závěrečném spurtu dvou jezdců porazil krajana Alberta Contadora. Na stupně vítězů se probojoval i Kazach Alexander Vinokurov.

Vedení v průběžném hodnocení si udržel Andy Schleck z Lucemburska, dnes pátý závodník v cíli, ale ztratil na druhého Contadora deset sekund náskoku, z něhož mu zbylo 31 sekund. Kreuziger ztratil na vítěze 15 sekund a za Schleckem zaostává o 5:16 minuty. "Dneska se jelo hlavně na začátku úplně šíleně. První hodinu jsme měli průměr 49 km/h, a to tam byl desetikilometrový kopec. Takže jsem zrychloval postupně, aby to se mnou na konci neseklo," napsal na svých internetových stránkách Kreuziger, že nechtěl přepálit tempo.

Závodníci museli v průběhu etapy zdolat celkem pět stoupání střední náročnosti včetně toho závěrečného do sedla La Croix Neuve, ale také krátké, ale velmi prudké sjezdy.

Dvojnásobný vítěz Tour Contador nastoupil ve vedoucí skupince právě v posledním stoupání, které mělo sklon více než deset stupňů, na což dokázal zareagovat pouze Rodriguez. Schleck s Vinokurovem zůstali pozadu. "Ve finále jsme to s Andym úplně nezvládli, ale určitě to pro nás do dalších etap v horách bude dobré," prohlásil v cíli Vinokurov. Za dva dny se peloton ocitne v pyrenejských kopcích.

Za dva dny se peloton ocitne na čtyři náročné dny v pyrenejských kopcích. "Tam se zcela jistě bude mezi námi dvěma rozhodovat," shodli se dva zatím nejlepší muži v pelotonu Schleck a Contador.

Průběžné pořadí Tour de France:

1. A. Schleck 58:42:01,

2. Contador -31,

3. S. Sánchez -2:45,

4. Meňšov -2:58,

5. Van den Broeck -3:31,

…10. Kreuziger -5:16.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články