Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Krasojezdkyně Lebánková má bronz z MS v Japonsku

Kagošima - Sedmnáctiletá krasojezdkyně Nikola Lebánková dnes rozšířila bilanci českých sálových cyklistů na mistrovství světa v japonské Kagošimě o druhou bronzovou medaili. První bronz získaly v sobotu v krasojízdě ženských dvojic Andrea Petříčková s Ivanou Valešovou. V turnaji v kolové skončili Petr Skoták s Pavlem Šmídem čtvrtí a stejné místo obsadil ve finále krasojezdců Arnošt Pokorný. Turnaj v kolové vyhrálo poprvé v historii mistrovství světa od roku 1930 Rakousko, které ve finále zdolalo Švýcary 4:3.

Kolo na krasojízdu
zdroj: en.wikipedia.org

Lebánková vydřela medaili bojovným výkonem. Ze čtyř finalistek zajela nejčistěji a proti psané hodnotě své sestavy ztratila nejméně bodů. "Ve finále jsem se soustředila na to, abych zajela sestavu mnohem lépe. Což se mi podařilo. Moje největší soupeřka v boji o bronz Švýcarka Nägeleová ve finále více kazila. Asi trochu znervózněla, což rozhodlo," poznamenala letošní mistryně Evropy Lebánková. Do finále přitom postoupila až na poslední chvíli. Po své nepovedené kvalifikační jízdě dokonce už s postupem ani nepočítala a zabalila si kolo k odletu. Ve své sestavě totiž měla několik nepřesností a ztratila oproti její psané hodnotě více než 17 bodů. K postupu do finálové čtveřice jí pomohlo až to, že jedna z horkých favoritek Rakušanka Denise Böllerová, která startovala poslední, několikrát spadla, ztratila téměř 40 bodů a skončila na pátém místě. 

Druhý titul mistryně světa získala po roční přestávce Němka Corina Heinová. Lebánková proměnila v medaili svůj třetí start na světovém šampionátu. Při své premiérové účasti v roce 2009 skončila v portugalské Taviře čtvrtá, loni ve Stuttgartu jí postup do finále unikl a musela se spokojit s pátým místem.

 Slibně rozehranou partii v boji o bronzovou medaili nedotáhl krasojezdec Pokorný do úspěšného konce. Mistr světa z roku 2004 se vrátil po zraněních na mistrovství světa po sedmileté přestávce. "Bohužel mi finále nevyšlo tak dobře jako sobotní kvalifikace. Dnes jsem více chyboval," přiznal sedmatřicetiletý Pokorný.
   
V sobotu ztratil oproti rozpisu pouze 7,5 bodu, ve finále však byla jeho ztráta dvojnásobná. Soutěž ovládl Němec David Schnabel, který získal už šestý titul mistra světa. V turnaji v kolové se Skotákovi se Šmídem nepodařilo porazit žádný tým ze silné trojky. V kvalifikaci o postup do medailových bojů podlehli Německu těsně 3:4. "Zápas byl hodně vyrovnaný a nervózní. Měli jsme smůlu v koncovce, chybělo nám více přesnosti," řekl Šmíd.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články