Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Královskou horskou etapu ovládl Chaves, do čela míří Kruijswijk

Corvara (Itálie) - Kolumbijský cyklista Esteban Chaves se stal vítězem 14. etapy na Giro d'Italia. Královskou horskou etapu ovládl před Nizozemcem Stevenem Kruijswijkem, který se tak vyhoupl do čela celkového pořadí závodu. Z růžového trikotu vysvlékl po jednom dni Kostaričana Andreye Amadora, jenž odpadl v posledním ze šesti stoupání. 

Esteban Chaves
zdroj: BELGA autor: YUZURU SUNADA

Šestadvacetiletý Chaves vyhrál po 210 náročných kilometrech v městě Corvara spurt čtyřčlenné skupiny. Třetí skončil Rakušan Georg Preidler a čtvrtý s mírným odstupem Kolumbijec Darwin Apatuma, který jel v čele dlouho osamocen, ale dva kilometry před cílem ho soupeři dostihli.

Sedmý muž loňského celkového pořadí Kruijswijk vede o 41 sekund před domácím Vincenzem Nibalim, který dnes skončil pátý s odstupem více než půl minuty. Třetí je se ztrátou 1:32 Chaves, čtvrtý Španěl Alejandro Valverde, jenž už zaostává o více než tři minuty. Dosavadní lídr Amador klesl na pátou pozici.

"Měl jsem pocit, že jsem na tom o něco lépe než Nibali, takže dnes byl správný den toho využít. Měl jsem štěstí, že jel Esteban se mnou a mohli jsme spolupracovat," uvedl osmadvacetiletý Kruijswijk.

Nibali měl po etapě smíšené pocity. "Jsem rád, že jsem se zbavil Valverdeho. Ale Chaves a Kruijswijk dnes byli opravdu silní. Měl jsem problémy se změnou rytmu. Musel jsem je nechat být a jet si vlastní tempo," uvedl vítěz Gira z roku 2013.

K dalším velkým změnám by mohlo dojít v neděli, kdy je na programu 10,8 km dlouhá horská časovka. "Zítra je další důležitý den. Uvidíme, jak zregeneruju," řekl Nibali.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 14. etapa (Alpago - Corvara, 210 km)

1. Chaves (Kol./Orica) 6:06:16, 2. Kruijswijk (Niz./LottoNL), 3. Preidler (Rak./Giant) oba stejný čas, 4. Atapuma (Kol./BMC) -6, 5. Nibali (It./Astana), 6. Sivcov (Běl./Dimension Data) oba -37, 7. Zakarin (Rus./Kaťuša), 8. Majka (Pol./Tinkoff) -2:29, 9. Urán (Kol./Cannondale) -2:50, 10. Pozzovivo (It./AG2R) -3:00.

Průběžné pořadí

1. Kruijswijk 60:12:43, 2. Nibali -41, 3. Chaves -1:32, 4. Valverde (Šp./Movistar) -3:06, 5. Amador (Kost./Movistar) -3:15, 6. Majka -3:29, 7. Zakarin -3:53, 8. Urán -5:01, 9. Sivcov, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -5:38. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy