Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Královskou etapu ovládl De Gendt, Rodríguez stále v čele

Passo dello Stelvio – Roman Kreuziger nenavázal na svůj včerejší triumf a ve dvacáté etapě Gira d'Italia dojel na patnáctém místě. "Etapu na přání", kterou cyklistům naplánovali fanoušci, vyhrál v sólovém úniku Belgičan Thomas De Gendt. Lídr celkového pořadí Španěl Joaquím Rodríguez zaostal o více než tři minuty, růžový trikot si ale pohlídal. V závěrečné časovce tak bude hájit náskok třicet jedna vteřin před druhým Kanaďanem Ryderem Hesjedalem. Došlo i na diskvalifikace jezdců přidržujících se aut.

Vítězný Belgičan De Gendt
zdroj: EPA autor: SABINE JACOB

Královská etapy, zahrnující pět horských stoupání včetně výjezdu na slavné Mortirolo, zabrala jezdcům šest hodin a 54 minut. V závěrečném táhlém stoupání na nejvýše položený cíl v dějinách všech Grand Tour, Passo dello Stelvio, předvedl výjimečný výkon dosud osmý De Gendt, který měl v nohách již předchozí padesát sedm kilometrů dlouhý únik.

Lídry celkového pořadí za sebou měl o více než čtyři minuty a ve virtuálním pořadí ohrožoval dokonce i prvního Rodrígueze. Nakonec De Gendt ve své premiéře na Giru dojel na zasněžený vrchol s náskokem 56 vteřin na druhého Itala Damiana Cunega. "Posledních deset kilometrů jsem vevnitř umíral, ale zvítězit na své tréninkové hoře je fantastické," řekl De Gendt, který si v celkovém pořadí polepšil na čtvrté místo. K umístění na pódiu potřebuje najet na třetího Itala Micheleho Scarponiho 28 vteřin. 

Rodríguez stačil v posledních stovkách metrů uniknout dnes šestému Hesjedalovi o 14 vteřin a cíl ve výšce 2 757 metrů nad mořem protnul jako čtvrtý. Před závěrečnou 30 km dlouhou časovkou v Miláně je přesto hlavním favoritem Kanaďan. Všeobecně se očekává, že by Hesjedal měl díky svým časovkářským schopnostem Rodríguezův náskok stáhnout.

"Nemyslím si, že můj náskok bude na Hesjedala dost velký. Ale aspoň nějaké vteřiny mám a v časovce jsem lepší než vloni. Takže se pokusím o svou životní časovku a mohu dál snít," připustil pochyby Rodríguez.

Český cyklista Roman Kreuziger po pátečním etapovém triumfu dnes dojel na patnáctém místě se ztrátou devět minut a 10 vteřin na De Gendta. "Povedlo se mi trefit dobrou skupinu, ale ideálně nespolupracovala. Proto ten náskok nebyl nijak závratný. Strašně jsem chtěl vyhrát ještě jednu etapu, ale bohužel se to nepovedlo," litoval Kreuziger na svých internetových stránkách.

Došlo i k několika diskvalifikacím jezdců snažících se podvádět. Vítěz 18. etapy Andrea Guardini a Robert Hunter jsou podle serveru Cyclingnews.com mezi až čtveřicí jezdců, kteří se přidržovali aut. Jména dalších provinilců ještě nejsou známa.

20. etapa: Caldes/Val di Sole - Passo dello Stelvio (218 km):1. De Gendt (Belg.) 6:54:41, 2. Cunego (It.) -56, 3. Nieve -2:50, 4. Rodríguez (oba Šp.) -3:22, 5. Scarponi (It.) -3:34, 6. Hesjedal (Kan.) -3:36, 7. Gadret (Fr.) -4:29, 8. Urán -4:53, 9. Henao (oba Kol.) -4:54, 10. Basso -5:39, ...15. Kreuziger -9:10, 82. Bárta (oba ČR) -39:56.

Průběžné pořadí:
1. Rodríguez 91:04:16, 2. Hesjedal -31, 3. Scarponi -1:51, 4. De Gendt -2:18, 5. Basso -3:18, 6. Cunego -3:43, 7. Urán -4:52, 8. Pozzovivo (It.) -5:47, 9. Nieve -5:56, 10. Gadret -6:43, ...15. Kreuziger -18:09, 64. Bárta -2:33:07. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články