Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koronavirus ohrožuje italskou cyklistiku. Slavné závody se letos nemusí jet

Nový typ koronaviru si v Itálii vyžádal pátou oběť, což je nejvíce v kterékoliv zemi s výjimkou Číny. Starosti dělá také pořadatelům cyklistických závodů. Organizátorská skupina RCS, která stojí za Girem d'Italia, Milán-Sanremo i Tirreno-Adriatico, už připustila, že se závody kvůli obavám z onemocnění nemusí jet. Navíc nejde jen o cyklistiku.

Alaphilippe slaví emotivní triumf na klasice Milán-San Remo
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

Milán-Sanremo, klasická cyklistická Primavera, je nejdelším a také prvním z pětice sezonních Monumentů. Právě tento závod, který se poprvé jel už v roce 1907, je ale v současnosti v ohrožení kvůli epidemii koronaviru. Koná se totiž nejblíže nejvíce zasažené oblasti, italské Lombardii, a to už za tři týdny.

"Co se momentálně děje, nám samozřejmě dělá starosti. Doufáme, že se situace uklidní a počet nemocných nebude dále růst," prohlásil Mauro Vegni, ředitel skupiny RCS, která Milán-Sanremo pořádá. V portfoliu RCS je také etapové Tirreno-Adriatico, toskánské Strade Bianche či třítýdenní Giro d'Italia. 

"Milán-Sanremo mi dělá nejvíc vrásek," připustil Vegni. "Milán je jedno ze dvou míst, která hlásí nejvíc případů. Budeme se řídit pokyny ministerstva zdravotnictví," dodal. "V Toskánsku, kde se jezdí Strade Bianche, to momentálně vypadá v pořádku," řekl také na adresu závodu, který by se podle původního plánu měl jet 7. března.

O dva týdny později je na programu Milán-Sanremo. Vegni odmítl, že by došlo například ke zkrácení trasy. "Žádný plán B neexistuje," přiznal. V Itálii je nyní hlášeno 165 případů onemocnění. Koronavirus už způsobil odklad několika závodů, všechny se ale měly konat v Číně, kde epidemie vypukla. 

Utkání Ludogorec Razgrad - Inter Milán
zdroj: REUTERS autor: Stoyan Nenov

Nejde jen o cyklistiku

V postižených regionech se ruší veškeré veřejné události, což se o uplynulém víkendu dotklo i první fotbalové ligy, a funkcionáři nyní řeší, v jaké podobě budou soutěže pokračovat. Otazník například visí nad čtvrtečním zápasem Evropské ligy mezi Interem Milán a Ludogorcem. Bulharský klub už požádal UEFA o oficiální stanovisko.

Svaz zimních sportů už na týden pozastavil veškeré domácí závody v celé zemi a situaci dál sleduje. Podle původních plánů by se měl uskutečnit jen Světový pohár ve sjezdovém lyžování v La Thuile. Zatím se počítá s tím, že lyžařky včetně Ester Ledecké o víkendu absolvují v zimním středisku v regionu Valle d'Aosta super-G a kombinaci. V plánu je v Itálii i finále SP, které má od 18. března hostit Cortina d'Ampezzo.

Pro nejbližší dny je jednou ze zvažovaných variant především pro ligové soutěže konání všech zápasů a turnajů před prázdnými tribunami. "Fanoušci by tak mohli snadno zůstat doma. Kluby by s tím ale musely souhlasit. V Itálii navíc není jen fotbal. To téma se týká všech sportů," řekl předseda italského svazu sportovních lékařů Maurizio Casasco.

Jen na dálku se dnes uskutečnilo i první setkání organizačního výboru olympijských her 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo. Namísto plánovaného jednání v Miláně se členové spojili prostřednictvím videokonference ze svých kanceláří v postižených regionech Lombardie a Benátsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články