Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kopcovitý finiš Vuelty sedl nejlépe Danu Martinovi

Své první vítězství na Vueltě získal Dan Martin v roce 2011. Po devíti letech slaví irský cyklista znovu, tentokrát v kopcovitém finiši Laguna Negra. Závodník ze stáje Israel StartUp Nation přesprintoval v závěru lídra Vuelty Primože Rogliče a Richarda Carapaze. Devětačtyřicátý byl Jan Hirt, Zdeněk Štybar obsadil 125. místo.

Dan Martin
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

V posledních měsících se hodně daří mladým závodníkům. Cyklistům, kterým už před nějakou dobou bylo třicet, jako by zvonila hrana. Dan Martin se ale hlasitě připomněl ve finiši třetí etapy Vuelty. Irský vrchař zaútočil v závěru a přesprintoval své soupeře, z nichž mu byl nejblíže Primož Roglič.

Roglič dále zůstává v celkovém vedení, na druhé místo se díky časové bonifikaci posunul právě Martin, který na Slovince v červeném dresu ztrácí pět sekund. Ty bude mít příležitost smazat ve víkendových horských etapách, ještě předtím je ale na programu ojedinělý sprinterský den.

Během rozhovoru krátce po dojezdu Martin jen ztěžka zadržoval slzy dojetí. "Už jsem tady byl tento rok vítězství hodně blízko... Hrozně moc jsem chtěl pro náš tým vyhrát. Po celý rok se k nám včetně sponzorů choval i přes problémy s koronavirem skvěle, žádné krácení platů či něco podobného. O to více namotivovaní jsme během té nucené závodní pauzy byli, abychom ještě tvrději trénovali," připomněl Martin.

"Během Tour de France jsem se potýkal se zraněním, takže nebylo moc reálné vyhrát tam etapu, ale dnes jsem byl zcela odhodlaný to dokázat. Kluci z týmu mi ohromně pomohli, každý z nich na tom má svůj podíl. Vítězství patří zčásti jim a zčásti také mé ženě, neboť tohle je poprvé, co jsem vyhrál závod od narození našich dětí. I proto je pro mě tenhle úspěch tak mimořádný," dodal Martin.

Jak etapa probíhala?

Zatímco na italském Giru se měnil lídr závodu a jezdci ve čtyřech stupních Celsia vyjížděli do výšky 2750 metrů, Vuelta si vybrala snažší den, jakkoliv to v případě této Grand Tour bylo jako vždy relativní. I ve třetí den Vuelty se totiž stoupalo a etapa vrcholila stoupáním Laguna Negra, tedy více než osmi kilometry ve sklonu téměř šest procent.

Tempo tu rozjel tým Ineos Grenadiers, za který se na čele vystřídal také dvojnásobný vítěz španělského závodu Chris Froome. Soupeři ale příliš neodpadali, a když už, tak vinou defektu jako Esteban Chaves, slabší výkonnost zase zastavila Alejandra Valverdeho.

Favorité dlouho vyčkávali, až 250 metrů před finišem nastoupil Dan Martin. Drobný Ir už jednou na Vueltě vyhrál, a to před dlouhými devíti lety. Nyní na jeho sprint reagovali Primož Roglič s Richardem Carapazem, závodník ze Israel StartUp Nation se ale předjet už nenechal a mohl v cíli slavit. Druhý finišoval Roglič, který se dále drží v celkovém vedení.

Výsledky Vuelta - 3. etapa (Lodosa - Vinuesa, 163,8 km):

1. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) 4:27:49, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) oba stejný čas, 4. Poels (Niz./Bahrajn-McLaren) -4, 5. Vlasov (Rus./Astana) -7, 6. Mas (Šp./Movistar) -9, 7. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe), 8. Carthy (Brit./EF Pro Cycling), 9. Kuss (USA/Jumbo-Visma) všichni -12, 10. Champoussin (Fr./AG2R La Mondiale) -24, ...49. Hirt (ČR/CCC) -2:21, 125. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -11:19.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 12:37:24, 2. Martin -5, 3. Carapaz -13, 4. Mas -32, 5. Carthy -38, 6. Kuss -44, 7. Grossschartner -1:17, 8. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) -1:29, 9. Soler (Šp./Movistar) -1:55, 10. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -1:57, ...43. Hirt -23:50, 106. Štybar -42:08.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články