Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Konfrontace největších hvězd. Kdo závodí o žlutý dres?

Praha – Neohrabaný, zkušený, nečitelný a stoický – třeba takto lze jako v karikatuře načrtnout vlastnosti velké čtyřky letošní Tour de France. Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali a Nairo Quintana jsou hlavními favority závodu. V jejich závětří však na svou šanci čekají další jména. Více v našem preview závodnického vrcholu sezony.

Chris Froome (30, Velká Británie, Team Sky)

****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 1. (2013)
Nejlepší letošní výsledek: Critérium du Dauphiné (1.)

Očekávaný obrázek třetího týdne letošní Tour? Dlouhotrvající práce jezdců Sky na čele a pozdní atak Chrise Frooma, který se budou snažit zachytit ostatní. Froome a jeho poněkud neohrabaný styl jsou obávanými součástmi profipelotonu, které se – jak doufají všichni ve Sky – po roce vrátí na čelo nejdůležitějšího závodu sezony. Jak naznačilo celkové vítězství na nejvážnějším testu před Tour, tedy Critérium du Dauphiné, Froome v útlumu rozhodně není.

Brit na Dauphiné vyhrál hned dva vrchařské finiše, jel opatrně a takticky skvěle, zkrátka předvedl výkon sebou jistého závodníka. Ve třiceti letech by měl být na vrcholu a na letošní Tour potvrdit svůj statut. Co stojí proti němu? Contadorova chytrost a mentální síla, Nibaliho nepředvídatelnost a Quintanova lehkost v horách. Uhlídat všechny tři bude úkolem pro skutečného šampiona: Froome chce ukázat, že jedním takovým skutečně je.

Alberto Contador (32, Španělsko, Tinkoff-Saxo)

****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2007, 2009)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 1. (2007, 2009)
Nejlepší letošní výsledek: Giro d'Italia (1.)

O Contadorově záměru získat letos double Giro-Tour se namluvilo už dost. Není však důvodu, proč by se to velezkušenému Španělovi skutečně nemělo podařit. Otázkou samozřejmě zůstává, kolik sil mu ubralo působení na Giru. Jak však naznačují některá jeho slova (bráno samozřejmě s rezervou, vždyť Contador s gustem využívá média pro své účely – maskování vlastních slabin či rozhození soupeřů) a vystoupení na Route du Sud, nyní už bezpečně legendární cyklista ještě letos rozhodně nemá hotovo.

Kdo Contadora sledoval na Giru, musel obdivovat jistotu, se kterou závod kontroloval. Vlastně až v etapě do Sestriere (předposlední v závodě) mu duo Mikel Landa, Fabio Aru dokázalo vážněji zatopit. S ohledem na to, že ho v etapách potkalo několik pádů, při nichž si dokonce vykloubil rameno, a podpora jeho týmu vůbec nebyla ideální, šlo o obdivuhodnou dominanci. Tour bude vyžadovat jinou (a náročnější) práci – málokdo jí však je schopen právě jako Contador.

Vincenzo Nibali (30, Itálie, Astana)

****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 1. (2014)
Nejlepší letošní výsledek: národní šampionát (1.)

Loňský šampion a pro mnoho lidí velká neznámá – jsou jeho výsledky v této sezoně odrazem slabé formy, nebo zkrátka Nibali směřuje vše k Tour a nepotřebuje plýtvat silami na podnicích, které ho svou důležitostí nemusí zajímat? Nemělo by se zapomínat, že Nibali vyhrál všechny Grand Tour, tedy pro jezdce jeho parametrů dosáhl toho nejdůležitějšího, o co vůbec mohl usilovat. To vše před tím, než dosáhl třiceti let věku.

Nejsvětlejší Nibaliho okamžiky přišly v posledních týdnech před Tour. Nejprve předvedl spektakulární útok na Critérium du Dauphiné, který v tu chvíli totálně rozhodil konkurenci. Žlutý dres, do kterého se oblékl, však hned v další etapě ztratil. První letošní vítězství (a první po jedenácti měsících, které uplynuly od jeho triumfu na Hautacamu) pak přišlo před týdnem na italském mistrovství. Nibali tak znovu poveze na dresu Astany onu prostorově nevýraznou italskou vlajku. Ať už si o jeho výkonech myslíme cokoliv, nemělo by ho nic zaskočit – třeba kostky v prvním týdnu loni zvládl nejlépe z favoritů.

Nairo Quintana (25, Kolumbie, Movistar)

****

Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 2. (2013)
Nejlepší letošní výsledek: Tirreno-Adriatico (1.)

Jméno Naira Quintany se poprvé "na radaru" objevilo v roce 2010, kdy vyhrál závod talentů Tour de l'Avenir. O pět let později má za sebou druhé místo na Tour de France a triumf na loňském Giro d'Italia, naopak před sebou svou první Tour v pozici lídra stáje Movistar. Quintana, jak je u něho obvyklé, nebyl dosud v této sezoně příliš aktivní, jeho příprava však svědčí o zřetelné cílevědomosti: čítá týdenní etapové závody (na Tirreno-Adriatico v březnu jistě zvítězil), dlouhý pobyt v domácím prostředí v Kolumbii, belgický monument Lutych-Bastogne-Lutych i závod na kostkách Dwaars door Vlaanderen. Ať se stane cokoliv, měsíce před Tour nestrávil Quintana bez jasného cíle před sebou.

V zádech bude mít silnou podporu svého týmu Movistar, v jehož sestavě figuruje i Alejandro Valverde. Že by došlo ke konfliktu eg, není příliš pravděpodobné – alespoň se stoicismem hraničící Quintanova osobnost mluví proti tomu. Rovněž Valverde dopředu hlásí plnou připravenost pomoci svému mladšímu kolegovi, takže odtud by nůž do Quintanových zad přijít neměl. Do karet mu hraje náročnost trasy – řeč byla o připravenosti na kostky v prvním týdnu, v třetím týdnu pak ocení každý nastoupaný výškový metr. Quintana může být poněkud ve stínu ostatních, ale není to právem. Navíc z minulosti se dá vytušit, že pozice tajného favorita mu více než vyhovuje.

Thibaut Pinot (25, Francie, FDJ)

**

Nejlepší výsledek: Tour de France (3., 2014)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 3. (2014)
Nejlepší letošní výsledek: Tour de Suisse (4.)

Thibaut Pinot už je nějakou dobu pasován na budoucího francouzského šampiona, spolu s Romainem Bardetem a Warrenem Barguilem tvoří vrchařskou elitu pořadatelské země. V loňském roce, kdy po pádech vypadli z pořadí Chris Froome i Alberto Contador, se mu podařilo v Paříži dobýt pódium. Má na ně však šance i letos, kdy bude muset jet i proti vrstevníkovi Quintanovi? V horách snad, minusem pro Pinota ale určitě bude neznalost povrchů na kostkách, a obecně přežít první týden s rozumnou ztrátou pro něho bude základem. V letošní sezoně doposud nejvíce zazářil ve Švýcarsku, kde vyhrál etapu a Rettenbach – v Evropě nejvýše položený vrchol, na který se závodníci šplhají.

Tejay van Garderen (26, USA, BMC)

**

Nejlepší výsledek: Kolem Kalifornie (1., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 5. (2012, 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Critérium du Daupiné (2.)

Tejay van Garderen je jakoby spící panenkou pelotonu, která ne a ne se pořádně probudit. Vyjde to letos, kdy na Tour není žádná dlouhá časovka a třetí týden je napěchovaný ostrými výstupy? V týmu BMC doufají, že jejich jednička konečně prodá to, co v něm je. Záblesky ukázal před několika týdny na Dauphiné, kdy byl v závěru tařka jediným, kdo se dokázal držet Chrise Frooma. Bylo z toho celkové druhé místo a velice slibné povzbuzení před Tour. Cílem je pro Američana pódium – v těžké konkurenci odvážný záměr. Po dvou pátých místech jde nicméně o zcela logické ambice.

Romain Bardet (24, Francie, Ag2r) *

Bauke Mollema (28, Nizozemsko, Trek) *

Wilco Kelderman (24, Nizozemsko, LottoNL-Jumbo) *

Joaquim Rodríguez (36, Španělsko, Kaťuša) *


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články