Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Belgičané na domácí půdě slaví díky Merlierovi. Jedinou českou medaili z ME získala Dubcová

Cyklistika zná nového mistra Evropy. V belgickém Hasseltu se jím po 222 kilometrech stal domácí Tim Merlier. Na evropském trůnu střídá Christopha Laporta. Pavel Bittner v závěrečném hromadném sprintu finišoval na sedmém místě. O jedinou českou medaili z ME se tak postarala Štěpánka Dubcová v závodě juniorek.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Česko na cyklistickém ME nezůstalo bez medaile

Mužský závod se rozhodoval po 222 kilometrech až na úplně posledních metrech. Italové vsadili vše na Jonathana Milana, ovšem obrovitý spurter se v závěru propadl a zdaleka nestačil na zrychlení domácího Tima Merliera. Belgičan v závěru předstihl Nizozemce Olava Kooije, třetí skončil Madis Mihkels z Estonska před další belgickou hvězdou Jasperem Philipsem.

Nakonec pětičlenný český tým spoléhal na Pavla Bittnera. Vítěz jedné z etap letošní Vuelty se v závěru vyvezl za norskými závodníky a měl dobrou pozici. V konkurenci hvězdných jmen nakonec bere sedmou příčku, o dvě místa před obhájcem zlata Christophem Laportem z Francie.

"Kluci nechali na trati všechno. Adam Ťoupalík se mnou zůstal do úplného závěru. Všem děkuji, jak se pro mě obětovali," řekl Bittner svazovému webu. "Přestože jsme měli menší tým, vybojovali jsme sedmou příčku. Měl jsem po Vueltě dobré nohy. Možná kdybych udělal nějaké věci trošku jinak, mohl jsem být v top pět. Ale i tak jsem spokojený," uvedl.

"Je to neskutečné. Věřil jsem, že mohu vyhrát a jsem na to hrdý. Hodně jsem se na to nadřel," řekl v cíli Merlier, jenž si předloni v Mnichově vyjel bronz. "Nejelo se mi úplně nejlépe, ale postupně jsem se rozjel a věřil jsem, že bych mohl uspět. Cítil jsem, že mám docela dobré nohy. Asi tři sta metrů před cílem jsem si myslel, že už je konec, protože jsem tam byl vzadu, ale nakonec se mi podařilo ten balík objet ve správnou chvíli," uvedl.

Štěpánka Dubcová vybojovala bronz v závěrečném hromadném spurtu po odjetí trasy dlouhé třiasedmdesát kilometrů. "Je to obrovský úspěch, jsem za to moc ráda. Závod byl dost stresový, plný pádů a dalších nebezpečných situací. Bylo jasné, že to na technické trati bude hlavně o pozicích," uvedla česká juniorka.

Zpočátku se přitom ideálně necítila. "Ale s postupem času to bylo lepší a lepší. Byly jsme domluvené, že když dojde na spurt, Danča Hezinová mi to rozjede, a ono to klaplo. Danča z toho ještě byla pátá, takže to dopadlo skvěle," dodala Dubcová. Se stejným časem jako medailistky projela cílem i jednadvacátá Kateřina Douděrová.

"Konečně jsme prolomili smůlu, která nás na Evropě provází. Nevyhnuli jsme se pádům jak v kategorii juniorů, tak v obou závodech U23 i mezi ženami," vyzdvihl reprezentační trenér Petr Kaltofen.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články