Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Konečně medaile: Bláha s Hačeckým slaví stříbro

Cali (Kolumbie) – Až na poslední den kolumbijského mistrovství světa v dráhové cyklistice si česká výprava schovala medailový úspěch. Martin Bláha a Vojtěch Hačecký zaskočili soupeře v bodovacím závodě dvojic madisonu a stali se vicemistry světa, zvítězili Španělé David Muntaner a Albert Torres.

O překvapivou zápletku závodu na 50 kilometrů se postarali rozhodčí. Bezprostředně po závodě se totiž z titulu radovali favorizovaní Belgičané Jasper de Buyst a Kenny de Ketele. Na kontě měli suverénně nejvíc bodů (31) a již rozdávali vítězné rozhovory. Česká dvojice Bláha s Hačeckým v té chvíli brala bronz.

Jenže jury ne a ne oficiálně potvrdit výsledky. Po dlouhých desítkách minut čekání a přezkoumávání videozáznamu rozhodčí nakonec uznali protest švýcarské výpravy. Podle něj Belgičané v závodě nezískali celé kolo náskok, ale dostihli jen skupinu pronásledovatelů. Belgičanům proto bylo odepsáno jedno kolo, což znamenalo pád na páté místo. 

Bláha s Hačeckým se tak posunuli na bronzovou příčku. Český pár byl v závodě jednou ze čtyř dvojic, kterým se podařil únik a jež absolvovaly plný počet 200 kol. Z deseti hodnocených sprintů čeští jezdci vyhráli hned ten první a bodovali ještě v dalších čtyřech. Ziskem 12 bodů zaostali o šest za Španěly, kteří si připsali tři dílčí prvenství.

Třetí skončili Švýcaři Stefan Küng a Thery Schir (7 bodů) a plný počet kol odjeli také čtvrtí Rakušané Andreas Graf, Andreas Müller (2). Bláha s Hačeckým se stali jedinými českými medailisty v Cali. Jarmila Machačová při snaze o obhajobu titulu v bodovacím závodě obsadila 15. místo. Pro Bláhu je to již třetí medaile v této disciplíně z mistrovství světa - v roce 2009 byl třetí a v roce 2011 druhý s Jiřím Hochmannem. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články