Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Konec spekulacím. Froome skončí po sezoně v Ineosu a zamíří do izraelské stáje

Debaty o budoucnosti čtyřnásobného vítěze Tour de France dostávají jasný rámec. Chris Froome skončí po sezoně v týmu Ineos, kde mu v prosinci vyprší smlouva. Míří do stáje Israel Start-Up Nation. Dohodl se s ní na dlouhodobém kontraktu, který podepíše 1. srpna, podle vyjádření budoucího zaměstnavatele potrvá spolupráce do konce Froomeovy kariéry.

"Byla to fenomenální dekáda, s týmem jsme toho společně tolik dokázali a já si budu tyto vzpomínky navždy hýčkat," uvedl pětatřicetiletý Froome.

"Teď se těším na novou výzvu. ISN je talentovaný tým, který zaznamenal velký progres, a cítím, že spolu můžeme dosáhnout velkých věcí," dodal.

"Chris byl u nás od začátku. Je to velký šampion a v uplynulých letech jsme společně zažili spoustu skvělých momentů, ale myslím, že je to správné rozhodnutí pro tým i pro Chrise," uvedl šéf Ineosu Dave Brailsford.

"Chrisův současný kontrakt skončí v prosinci a my se rozhodli ho neprodlužovat. Oznamujeme to dřív, než by bylo obvyklé, ale chtěli jsme ukončit současné spekulace a umožnit týmu, aby se soustředil na sezonu před námi," dodal.

Příchod do izraelské stáje označil spolumajitel Start-Up Nation Sylvan Adams za historický okamžik nejen pro tým, ale pro celý izraelský sport.

"Chris je nejlepší jezdec své generace a bude lídrem našich sestav na Tour de France a dalších Grand Tour. Jsme připraveni kolem něj vybudovat podpůrný tým, abychom mohli společně psát historii a naplnit náš hlavní cíl: vyhrát Tour de France. S Chrisem se posuneme na novou úroveň, na úplnou špici tohoto sportu," uvedl Adams.

Je nám líto, video expirovalo.
Froome po sezoně opustí Ineos a bude jezdit za izraelskou stáj

Problém s lídry se částečně řeší

O možném odchodu jedné z největších cyklistických hvězd současnosti se spekulovalo delší dobu. Dokonce i v souvislosti s variantou přestupu ještě před startem odložené Tour de France (29. srpna).

Po velkém návratu toužící Froome totiž nemá v britské stáji jistou pozici jasného lídra. Barvy Ineosu hájí i obhájce prvenství Egan Bernal a vítěz z roku 2018 Geraint Thomas.

Mezi favority na zisk jeho podpisu patřily právě týmy ISN a Bahrajn-McLaren. Přestup během sezony by ale obnášel vedle jiného nutnost vykoupit Froomea z jeho současné smlouvy.

"Je pochopitelné, že po všem, čeho v tomto sportu dosáhl, si Chris hledá pro další kapitolu kariéry místo, kde bude jediným lídrem. To je však něco, co mu u nás nemůžeme garantovat. Odchod z Ineosu mu tuto jistotu může přinést. Zároveň to otevře možnosti pro pozici lídrů dalším členům našeho týmu, kteří si ji zaslouží," prohlásil Brailsford.

Froome přišel do týmu, který dříve závodil pod názvem Sky, v roce 2010 a v jeho barvách slavil největší úspěchy. V letech 2013 až 2017 ovládl čtyřikrát legendární Tour de France a dvakrát vyhrál Vueltu (2011 a 2017). Sbírku titulů ze závodů Grand Tours zkompletoval v roce 2018 triumfem na Giru d'Italia.

Cílem stále pátý triumf

Od loňského roku stáj závodí pod jménem nového sponzora Ineos, Froome ale po změně názvu příliš radosti neužil.

Vloni v červnu utrpěl při hrozivé nehodě řadu zranění včetně zlomeniny stehenní kosti a k závodům se vrátil teprve letos v únoru, krátce před přerušením sezony kvůli koronaviru.

Nyní už se ale cítí fit a věří v zisk pátého titul na Tour, kterým by vyrovnal rekord Jacquese Anquetila, Eddyho Merckxe, Bernarda Hinaulta a Miguela Induraina.

"Těším se na další výzvy v nové kapitole mojí kariéry, do té doby se však plně soustředím na to, abych dosáhl pátého vítězství na Tour de France s týmem Ineos," zdůraznil Froome.

Mezi nadřízené rodáka z Nairobi by měl po jeho přestupu patřit i bývalý silniční profesionál René Andrle, jenž se letos stal oficiálně prvním Čechem v historii na postu sportovního ředitele u worldtourové stáje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články