Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Konec sezony vše napravil. Vacek se zabydluje v Treku a pošilhává po Grand Tour

Zprvu to vypadalo na nejistou sezonu. Nakonec se však vše v dobré obrátilo. Velký talent české cyklistiky Mathias Vacek se zabydluje v týmu Trek-Segafredo, kde již letos působil jako stážista. Od nového roku mu ve stáji elitní WorldTour začne běžet tříletá profesionální smlouva a letošní vicemistr světa i Evropy do 23 let bude usilovat o další velký krok v kariéře - účasti na některé z Grand Tours.

Sezona vzestupů i pádů. Vstupoval do ní jako člen týmu Gazprom RusVelo, jenže invaze Ruska na Ukrajinu mnohé změnila. Mezinárodní cyklistická unie UCI vyloučila zkraje března ze všech mezinárodních závodů ruské a běloruské národní týmy i profesionální stáje. Závodníci z těchto formací se v tu chvíli dostali do velmi svízelné situace. Vacek přitom jen pár dnů předtím dosáhl velkého úspěchu, když vyhrál etapu závodu WorldTour Kolem Spojených arabských emirátů.

"Zkoušeli jsme přes UCI řešit nějaké alternativy, ale všichni z týmu jsme v tu chvíli byli bez závodů a bez práce," připomněl Vacek.

"Já už byl naštěstí asi rok v kontaktu s Trekem, měl jsem i trenéra z Treku a nakonec to všechno dobře dopadlo. I ta sezona nakonec nemohla asi dopadnout o moc lépe, i když v ní bylo jen málo závodů. Byla to nakonec jedna z úplně nejlepších sezon, co mám za sebou," řekl Vacek.

S nepřízní osudu se pral, jak se dalo. Po letech opět oblékl dnes týmu CK Příbram Fany Gastro, některé závody jel jako člen reprezentace a od začátku srpna už působil jako stážista ve svém novém působišti.

"Kdyby těch závodů bylo více, tak mohlo být třeba více i úspěchů. Byl jsem každopádně překvapený já i okolí, co jsem dokázal za výsledky. Věřím, že to ukázalo, jaké mám kvality," uvedl Vacek, jehož velká chvíle přišla na MS v australském Wollongongu, kde ho ve finiši předčil pouze Kazach Jevgenij Fjodorov.

Ve stáji Trek-Segafredo už má za sebou teambuildingovou akci v USA. "Absolvovali jsme prohlídku Treku. Viděli jsme kompletně výrobu kol, všechnu historii či vítězná kola z největších závodů. Navštívili jsme i SRAM, který je partnerem týmu. Zašli jsme také na pivo, absolvovali jsme hokejový zápas, přivezl jsem si spoustu zážitků," uvedl Vacek.

Vyjde Grand Tour už v nadcházející sezoně?

Na novou sezonu se bude chystat se starším bratrem Karlem poblíž Málagy. "Máme tam apartmán a budeme tam trénovat až do března. Pak uvidíme, jaké bude počasí tady. Sezonu odstartuju na osmdesát procent v Argentině na Vuelta San Juan, ale ještě budeme mít na téma závodního programu poradu, takže nemohu zatím říct více," řekl Vacek.

Věří, že od stáje bude mít jednou také důvěru na Grand Tours. "Nikdo neřekl rezolutně ne, že by to nešlo už v této sezoně, ale určitě ne na Tour de France. Spíš by přicházela do úvahy Vuelta, možná Giro. Myslím, že v příštích letech mě určitě na některé Grand Tour uvidíte, ale bude se to odvíjet i od formy, jakou budu mít v průběhu téhle sezony," uvedl Vacek.

"Je třeba to vědět vždy hodně dopředu, aby se na to mohl člověk náležitě připravit. Nevím, jakou bych měl roli, ale jasné je, že bych si musel podle toho uspořádat závodní program," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články