Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Königa čeká ředitelská premiéra na Závodu míru. Fanoušci mohou vidět příštího vítěze Tour, láká

Leopold König ještě nedávno patřil k nejlepším českým cyklistům, zdravotní problémy ho ale zastavily na vrcholu, a i když kariéru ještě definitivně neukončil, vyřadily ho z profesionálního pelotonu. König se ale rozhodl u cyklistiky zůstat a nyní se tak premiérově představí v roli ředitele Závodu míru do 23 let, který startuje 3. června v Jeseníkách.

Je nám líto, video expirovalo.
Hostem Sportovních zpráv ČT sport byl Leopold König

"Je to práce, která mě udržuje v kontaktu s profesionální cyklistikou. Jak jednání s týmy, tak i potom na místě při závodě, potkávám známé tváře a sportovní ředitele velkých stájí, takže se cítím jako doma," říká König.

Ten se měl představit v roli ředitele Závodu míru již loni, jenže poslední ročník musel být na poslední chvíli zrušen kvůli koronavirovým opatřením. "Loni jsme se snažili závod do poslední chvíle zachránit, protože všechno bylo nachystané. Příprava netrvá pár týdnů před závodem, ale v podstatě dvanáct měsíců. Takže jsme měli vyřízeno spoustu povolení a všeho možného, ale nakonec se situace nevyvinula dobře a ztroskotalo to na tom, že by nepřijely týmy, které by závod dělaly zajímavým. Takže nebylo o čem diskutovat a museli jsme celý závod zrušit," popisuje bývalý jezdec stáje Sky.

Závod míru je určen pro závodníky do 23 let, a jelikož patří mezi ty nejprestižnější podniky ve své kategorii, představí se v něm i letos několik hvězd blízké budoucnosti.

"Na tomhle závodě jsou nadcházející hvězdy, takže nejsou zatím známé. Ale můžeme počítat s tím, že během jednoho, dvou, tří let je uvidíme na stupních vítězů na Tour de France. To je něco nevídaného, bych řekl, protože čeští fanoušci, pokud si půjdou stoupnout kamkoliv kolem trati, tak spatří minimálně vítěze jedné z příštích Grand Tour," slibuje König.

To se divákům podařilo v roce 2018, kdy Závod míru ovládl Tadej Pogačar, jenž v loňském roce zvítězil právě na Tour de France. O konkrétních jménech účastníků letošního ročníku, která by mohla zářit na nejvyšší úrovni už v blízké budoucnosti, ale König spekulovat nechce.

"Jsou tam mladí Belgičané, kteří by mohli následovat třeba Remca Evenepoela, který momentálně bojuje na Giru d’Italia o prvenství. Ale říci konkrétní jména je strašně těžké. Ale pokud si vezmeme ty světové velmoci – Belgii, Itálii, Holandsko, Francii - a doufejme, že se do toho promítne i Česká republika, protože náš třiadvacítkový tým je hodně silný - tak tam jsou hodně nadějná jména," uzavírá König.

 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články