Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Klíčová žena štafety Nash: Je skvělé vyhrát medaili v Česku

Nové Město na Moravě - Kateřina Nash vyhlížela závod štafet na mistrovství světa horských kol s velkou chutí. Přestože hlavní závody žen i mužů přijdou na řadu až o víkendu, těšila se na atmosféru, která provází týmové soutěže. Dnes tato slova potvrdila fantastickým výkonem, když vytáhla českou štafetu z deváté příčky až na druhou. A má díky tomu již třetí medaili ze štafet v cross country. 

Kateřina Nash
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Šnajdr

"Je skvělé vyhrát medaili v Česku," řekla Nash. S bronzy z let 2010 a 2014 však nechtěla čerstvé stříbro porovnávat. "Je to těžké. Samozřejmě je to o místo lepší a doma je to příjemné. Tohle je aktuální medaile, ty bronzy byly před nějakou dobou. Ale když je doma medaile, je skoro jedno, která to je," přemítala.

Zprvu se zdálo, že problém juniora Richarda Holce s řetězem medailové ambice českých bikerů pohřbí. Jel jako druhý před Nash a předával až devátý s mankem 78 vteřin. "Moc jsem to neřešila. Jen jsem koukla, co se děje, to bylo všechno. To nemůžete ovlivnit. Já se hlavně soustředila na svůj úsek, abych po předávce byla stoprocentně připravená na to, co musím dělat," popsala Nash.

Začala velká stíhací jízda, která dostávala do varu fanoušky podél trati. Ti byli svědky toho, jak osmatřicetiletá rodačka z Prachatic předjíždí soupeřky a posouvá český tým pořadím vzhůru. "Jediné, co můžu, je jet rychle a neudělat chybu. Od začátku jsem jela naplno. Ve štafetách se do poslední chvíle nikdy neví. Někdo začíná se silnými, někdo s juniory. Člověk musí jet naplno, může se to přesypat," uvedla Nash.

Přesně podle toho přistoupila ke svému úseku. A byla jasně nejrychlejší ženou. "Nesmíte hledět na okruh a já se na umístění nesoustředím. Chtěla jsem jet čistou jízdu a neudělat chybu. To se mi povedlo. V polovině jsem viděla šest holek, pak jsem za to vzala strašně moc. Mrzelo mě jen, že jsem ty poslední dvě nestihla už před kopcem, protože jsem Francouzku mohla sjet trošku víc," litovala Nash.

Když předávala finišmanovi Jaroslavu Kulhavému, věřila i ve zlato? "Doufala jsem v něj, když jel Jarda. Ale ten odstup tam byl přece jen trochu větší," připustila. Na sobotu a možnost, že by v nepříliš dobře rozjetém závodu pošetřila síly na individuální start, vůbec nemyslela.

"Závod je závod a já jsem měla tolik závodnic před sebou, že jsem jela, jak to šlo. Samozřejmě, že člověk musel trochu zpomalit, protože to klouzalo. Kdybych tam jela jako blázen, tak bych spadla. A to jsem taky nechtěla. Na podmínky, jaké byly, jsem jela, jak jsem mohla. A extra sílu navíc mi dodávali fanoušci."

Spolubojovníci z českého kvarteta se jí za výkon obdivně klaněli. "Oni jsou šikovní, dobře vychovaní kluci. Ještě před pár lety mi Matěj (Průdek) na závodech vykal. Tak jsem mu tehdy chtěla jednu fláknout. A od té doby jsme na tom dobře," vzpomínala rozesmátá Nash.

Odměnu od mužské části týmu nevyžaduje a nečeká. "Maminka mi napekla bábovku, takže jsem v pohodě. Jestli ji tedy týmový manažer nesnědl, což je možné, protože on je vždycky nadšený, když maminka napeče," řekl Nash.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články