Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Klasiky jsou tu. Van Baarle vyhrál svůj debut za Jumbo-Visma, pelotonu ujela i Kopecky

Belgické klasiky začaly, a jaký to byl start. Dylan van Baarle zaútočil na Omloop Het Nieuwsblad už čtyřicet kilometrů před finišem. Jeho atak na Molenbergu dokázalo následovat jen několik soupeřů, i ti ale nakonec odpadli. Třicetiletý van Baarle v cíli slavil vítězství, a to při svém debutu v dresu nového týmu Jumbo-Visma. Podobně suverénním způsobem vyhrála ženský závod Lotte Kopecky.

Cyklističtí příznivci se dočkali začátku klasikářské sezony, který tradičně značí závod Omloop Het Nieuwsblad. Na jeho start se letos kromě Zdeňka Štybara, pro kterého šlo o premiérový belgický start v dresu nového týmu Jayco-Aiula (český veterán nakonec závod nedokončil), postavili také dva debutanti Pavel Bittner (41.) a Mathias Vacek (79.).

Prim ale hráli jiní závodníci, především Dylan van Baarle. Nizozemský vítěz loňského Paříž-Roubaix před sezonou změnil dres a na kostkách a silnicích ho nyní vidíme ve žluto-černém trikotu sestavy Jumbo-Visma. Třicetiletý cyklista zaútočil 40 kilometrů před cílem na Molenbergu. Jeho tempu stačilo jen pár dalších závodníků. Jeli ze všech sil.

A ale ani oni to s van Baarlem dlouho nevydrželi. Stíhací skupina se nakonec zformovala až okolo Belgičanů Arnauda de Lie a Tima Wellense, jenže přestože se na vedoucího van Baarleho dokázali po slavném stoupání Muur van Geraardsbergen dokázali dotáhnout už jen na čtvrt minuty, dohonit jej nedokázali.

Třicetiletý Nizozemec tak zvládl svůj ostrý debut v dresu nového týmu na podtrženou jedničku a vyhrál poprvé v kariéře Omloop Het Nieuwsblad. Za ním se spurtovalo až o druhé místo, které nakonec bere De Lie, jehož na trati nezastavil ani poměrně tvrdý pád. Úspěch Jumbo-Visma podtrhl třetím místem Christophe Laporte.

Omloop Het Nieuwsblad 2023
zdroj: ČTK / Belga Press / JASPER JACOBS

Chtěli jsme těžký závod, hodnotil van Baarle

V cíli hlavně poděkoval svým kolegům. "Dobře jsem přes zimu dokázal natrénovat, tady jsem to prodal. Musím poděkovat samozřejmě týmovým kolegům, připravili mi to skvěle. Chtěli jsme z toho udělat těžký závod, a to se povedlo," děkoval van Baarle v cíli. "Rozhodl jsem se instinktivně," dodal na adresu svého zničujícího ataku na Molenbergu.

"Zaútočil ve správný moment a pak se držel neuvěřitelně. Je to zasloužený vítěz," hodnotil v cíli Philippe Gilbert, vítěz pěti cyklistických Monumentů a do loňské sezony stále aktivní cyklista, který byl v Belgii v roli televizního reportéra. "Byla to také skvělá týmová práce," ocenil představení závodníků Jumbo-Visma.

Síla nizozemského týmu se hned na úvod sezony jasně ukázala, a to na Omloop Het Nieuwsblad chyběla ta vůbec největší hvězda: Wout van Aert. Belgický cyklista se po zimním cyklokrosovém období vrátí k závodění až příští víkend na italském Strade Bianche, kde nebude chybět ani jeho velký rival Mathieu van der Poel.

Domácí vítězství pro Lottu Kopecky

Hodinu po mužích vyvrcholil také závod cyklistek, který se rozhodoval na Muur van Geraardsbergen. Na světoznámých kostkách tu sice zprvu ještě vedla Arlenis Sierraová, kubánská závodnice ve službách španělského Movistaru. Jenže jako blesk se za ní přihnala Kopecky, která vozí dres týmu SD Worx.

Společně vedly před nepříliš dobře spolupracujícím pelotonem. V nájezdu do závěrečného "bergu", tedy dlážděného kopce, s názvem Bosberg poté Kopecky předvedla ještě jedno zrychlení, kterým odpor soupeřky definitivně zlomila. Přejela vrchol prudkého Bosbergu a na závěrečných deseti kilometrech už jen ukázala, proč je jednou z nejlepších cyklistek na světě.

Kopecky, která v loňském roce vyhrála jak závod Kolem Flander, tak Strade Bianche a navíc ještě skončila stříbrná na světovém šampionátu, vyhrála s desetivteřinovým náskokem před svými pronásledovatelkami. Pro druhé místo si navíc dosprintovala její kolegyně a současná mistryně Evropy Lorena Wiebesová, a ještě tak znásobila radost v týmu SD Worx.

Cyklistický závod Omloop Het Nieuwsblad (WorldTour) - 207,3 km:

1. Van Baarle (Niz./Jumbo-Visma) 4:54:49, 2. De Lie (Belg./Lotto-Dstny) -20, 3. Laporte (Fr./Jumbo-Visma), 4. Kristoff (Nor./Uno-x), 5. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 6. Ballerini (It./Soudal-Quick-Step) všichni stejný čas, ...42. Bittner (DSM) -2:46, 79. M. Vacek (Trek Segafredo) -6:24, Štybar (Jayco-AlUla) nedokončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články