Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kittel má své první letošní vítězství. Přesprintoval Sagana

Marcel Kittel rázně odpověděl na pochyby ohledně své formy a schopnosti nového sprinterského vláčku. Ve finiši druhé etapy závodu Tirreno-Adriatico porazil jasně Petera Sagana a Giacoma Nizzola. V modrém dresu průběžného lídra je nyní Patrick Bevin.

Marcel Kittel poráží Petera Sagana na Tirrenu-Adriaticu
zdroj: Twitter.com/TirrenAdriatico

Závod Tirreno-Adriatico je především kláním vrchařů a závodníků na celkové pořadí – stejně jako paralelně probíhající etapový podnik Paříž-Nice jde o týdenní závod, na kterém si cyklisté mohou prověřit svou formu v úvodu sezony. Ovšem celý peloton se netočí jen kolem nich a druhý den italského podniku to ukázal.

Hlavní roli v etapě směřující na západní pobřeží italského poloostrova do přístavního Follonica hráli sprinteři, mezi nimi už scházel Mark Cavendish. Britský spurter ze sebe nemůže setřást smůlu: před několika týdny v Abú Zabí musel odstoupit poté, co spadl v kolizi zaviněné automobilem ředitele závodu. 

Nyní závodník z ostrova Man skončil na Tirrenu-Adriaticu rovněž bez toho, aby zasáhl do sprinterského finiše. V úvodní týmové časovce, kterou vyhrála americká stáj BMC, za niž se do modrého dresu oblékl Damiano Caruso, trefil díru v povrchu silnice a tvrdě upadl. Kromě výrazných odřenin v obličeji má též zlomené žebro.

Již bez Cavendishe tak elitní spurteři šli do posledních kilometrů. Byl tu Marcel Kittel, jehož výkony po přestupu do týmu Kaťuša-Alpecin zatím zaostávají za očekáváním a v Itálii zkouší nové složení svého rozjížděcího vláčku. Síla německého závodníka je nesporná, favority však po jeho slabých výkonech z Abú Zabí i Dubaje bylo třeba hledat jinde. 

Belgický QuickStep spoléhal na Fernanda Gaviriu, jenž je jedním z mála závodníků, kteří se mohou pyšnit tím, že o minulém víkendu dokončili blátivé Strade Bianche. Sedmička jezdců z týmu Mitchelton-Scott pracovala pro Caleba Ewana, zatímco stáj Bora-hansgrohe povolala mj. Leopolda Königa k tomu, aby k vítězství dopomohl Peteru Saganovi.

Ovšem byli to právě Saganovi pomocníci, kteří ve velkém počtu skončili v hromadném pádu, jenž sedm kilometrů před cílem rozpůlil peloton – vzadu se ocitl též König, k zemi však nešel. Český závodník se snaží dostat zpět na úroveň z minulých sezon, jak ale naznačila i týmová časovka, kdy nestačil tempu svých kolegů, je před ním dlouhá cesta.

Zredukovaný peloton šel do posledních stovek metrů. Zdeněk Štybar pomáhal v hledání ideální pozice Gaviriovi, skvělý manévr se však povedl Kittelovým pomocníkům, kteří Němce vyvezli skvěle. Kittel sprintoval z první pozice a ukázal svou sílu, když před sebe nepustil druhého Sagana a třetího Giacoma Nizzola.

Rázně tak odvětil svým kritikům. V cíli mu rychle gratulovali jeho soupeři, sám Kittel pochválil svého "posledního muže" Ricka Zabela. Jeho další příležitost přijde až v etapě číslo šest, nyní celý peloton čekají kopcovité a vrchařské etapy. Modrý dres před nimi od svého kolegy z BMC Carusa převzal Patrick Bevin.

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 2. etapa (167 km):

1. Kittel (Něm./Kaťuša-Alpecin) 4:12:24, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Nizzolo (It./Trek-Segafredo), 4. Kwiatkowski (Pol./Sky), 5. Bevin (N. Zél./BMC), 6. Mareczko (It./Wilier Triestina), ...28. Štybar (Quick-Step Floors) všichni stejný čas, 127. König (Bora-hansgrohe) -3:20.

Průběžné pořadí: 1. Bevin 4:34:43, 2. Caruso (It./BMC), 3. Van Avermaet (Belg./BMC), 4. Dennis (Austr./BMC) všichni stejný čas, 5. Impey (JAR/Mitchelton-Scott) -4, 6. Kwiatkowski -9, ...60. Štybar -55, 132. König -5:32. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články